Rollebytter i fylkesråd og fylkesting

Senterpartiets gruppeleder Tomas Iver Hallem er nærmest programforpliktet til å stemme mot fylkesrådets innstillinger. Det er bare ett problem.

Mister posisjon: Pål Sæther Eiden (H). 

arkiv

OVERHALLA: For når fylkestinget heves torsdag ettermiddag skal Hallem ta ansvar og sette vedtakene ut i livet.

Politikerne bør holde tunga rett i munnen de neste dagene. Årsaken er at Høyre trakk seg ut av fylkesrådet i slutten av mai.

Inn kommer Senterpartiets Tomas Iver Hallen. Så langt alt vel.

Men, sakene som fylkestinget skal behandle er innstilt av fylkesrådet Høyre var en del av. Dermed starter Hallem denne uka som opposisjonspolitiker, og avslutter den som utøvende fylkesråd.

– Fylkestinget må behandle sakene Høyre har vært med på å innstille før Sp kan tas inn, forklarer Mevassvik.

Det nye fylkesrådet blir presentert for fylkestinget torsdag. Mevassvik har signalisert at hun vil ta en gjennomgang av fylkesrådets arbeidsoppgaver. Men hun er taus når NA spør om Hallem vil overta avtroppende fylkesråd Frode Revhaugs jobb som fylkesråd for samferdsel.

Kilder NA har snakket med opplyser at det mest sannsynlig blir nye oppgaver på flere i fylkesrådet. Året man går inn i handler om å avvikle Nord-Trøndelag og bli en del av Trøndelag.

Fylkesrådet sitter også på oppsigelse. Når det samla fylkestinget konstitueres neste år, er det formannskapsmodellen man skal bruke.

Høyre får også en merkelig rolle fram til neste oktober. Partiets ordfører Pål Sæther Eiden vil fra og med torsdag lede fylkestingets største opposisjonsparti samtidig som han beholder vervet som fylkesordfører.