Boka og filmen en voksende suksess

Til tross for at sola skinte over Namsos i helga, tok mange turen på kino for å se årets hittil mest omtalte film – «Et helt halvt år».

Merker stor pågang: Kinosjef Ingeborg Flornes er strålende fornøyd med at mange ser filmen på kino og låner boka på biblioteket. Nå kjører de en quiz fram til 27. juni, hvor vinnerne kan sikre seg flotte premier. 

Populært par: Publikum strømmer til kinoene for å få med seg årets store snakkis, «Et helt halvt år». 

arkiv

NAMSOS: Så langt har kinoåret vært fullt av overraskende suksessfilmer, og Namsos kino har rapportert om svært gode besøkstall. Nylig var det premiere på filmatiseringa av Jojo Moyes' enorme boksuksess «Et helt halvt år» – en begivenhet det var knyttet store forventninger til. På bare ti forestillinger har kinoen i Namsos solgt over 1.000 billetter, noe kinosjef Ingeborg Flornes er strålende fornøyd med.

– Stadig flere har kommet og sett filmen utover i premiereuka. Dette er en film som stort sett voksne damer ser, og de stresser ikke med å se filmen fortest mulig etter premieren. Derfor kommer vi til å vise filmen lenge, og tror publikumstallene kommer til å holde seg, sier Flornes.

De aller fleste boksuksesser går godt når de blir filmatisert, men det avhenger også av at mange leser om dem i ulike medier.

– Filmer som med denne blir det mye medieoppmerksomhet rundt, sånn at mange får med seg at den kommer. Når mange i tillegg har lest bøkene, blir det gjerne også gode besøkstall, slik vi ser nå, forteller Flornes.

Bøkene er solgt i hundre-tusentall her til lands, og Flornes forteller at det har vært spørsmål om når filmen skulle komme, allerede fra februar.

– Dette er en film mange har ventet på, så den er på mange måter en forventet suksess, konstaterer Flornes.

Romantikken er ikke død

«Et helt halvt år» er et klassisk, romantisk drama med kjente karaktertyper og hendelsesforløp. Likevel treffer dette noe hos mange, og det er Flornes veldig glad for.

– Romantikken er ikke død – den holder seg i live uansett. Mennesket ønsker å se noe som kjennes nært, noe du kan kjenne deg igjen i. Det mener jeg er et sunnhetstegn for samfunnet, sier hun.

Kinosjefen har fått med seg all debatten rundt serien «Skam», og synes det er forferdelig at mange opplever seksuelt trakasserende oppførsel i dagens samfunn. Men trua på det gode har hun ikke mistet.

– Det er kanskje litt naivt, men jeg tror at filmer som «Et helt halvt år» kan bidra til å skape bedre holdninger rundt kjærlighet og hvordan vi behandler andre mennesker. Jeg velger å være optimist, sier en engasjert kinosjef.

Det har ikke vært fritt for debatt rundt «Et helt halvt år» heller, hvor assistert selvmord er et stort og brennbart tema.

– Store begivenheter som dette vil alltid bli debattert, så det er naturlig at enkelte reagerer. Men vi har ikke fått noen negative tilbakemeldinger fra publikum, sier Flornes.

Blomstrende samarbeid

I forbindelse med lanseringa av filmen, har biblioteket og kinoen samarbeidet for å skape engasjement. De satser på større vekselbruk mellom film og bøker.

– Vi ser at denne filmatiseringa har hatt stor innvirkning på utlån av boka. Selv med mange nye eksemplarer, klarer vi ikke å dekke etterspørselen. Pågangen er stor, og vi har derfor lang venteliste på denne tittelen, sier Flornes.

Responsen har vært formidabel, og ringvirkningene er svært positive. På biblioteket har de laget ei temautstilling med bokanbefalinger i samme sjanger som «Et helt halvt år».

– Utlån av romantiske drama har økt betraktelig Dette er typisk sommerlektyre som mange tar fram i den lyse årstida, sier Flornes.