Ung ytternamdaling hadde fått sjanser nok, mente tingretten

Tre uker bak murene

Den 28 år gamle viknaværingen må sone 21 dagers ubetinget fengsel etter å ha drapstruet polititjenestemenn på vakt.

DRAPSTRUSLER: Han framsatte drapstrusler mot polititjenestemenn på vakt. Det resulterte i et opphold bak murene for 28-åringen fra Vikna. 

arkiv

NAMSOS: Det var i jula i fjor at 28-åringen virkelig «tok laus». Han hadde slått seg vrang og skulle pågripes av politiet da han satte seg til motverge.

Han uttalte flere ganger til polititjenestemennene at han skulle finne dem og drepe dem. Til en av politibetjentene sa tiltalte at han skulle drepe både han og hans familie.


Frikjent for biltyveri


Tiltalen innhold også to punkter om bilbrukstyveri og fyllekjøring. Dette nektet tiltalte å ha gjort, og tingretten har heller ikke funnet bevis gode nok for å domfelle ham på disse to punktene.

Et fjerde tiltalepunkt omhandlet besittelse og bruk av amfetamin i fjor høst. Også her nektet 28-åringen straffskyld, men denne gangen holdt bevisene.

Retten har ved sin avgjørelse lagt vekt på analyseresultatene fra Folkehelseinstituttet. Prøvene påviste at 28-åringen hadde amfetamin i blodet.


Er tidligere straffet


Dermed endte tingretten opp med å dømme viknaværingen for å ha kommet med drapstrusler og brudd på legemiddelloven.

I dommen går det fram at 28-åringen tidligere er straffet for vold og trusler mot politi- tjenestemenn. I henhold til rettspraksis skal det reageres med ubetinget fengsel for slike forhold.

Tiltalte forklarte tingrettens medlemmer at han nå er i en rehabiliteringssituasjon, at han har tatt tak i livet sitt. Han fortalte at han ikke hadde drukket alkohol etter episoden i jula.

Retten har vurdert samfunnsstraff, men ikke funnet grunn til å anvende det i dette tilfellet. Retten har lagt mest vekt på at tiltalte er domfelt for tilsvarende forhold, samt at det dreier seg om gjentatte drapstrusler kombinert med utagering over et lengre tidsrom.

Ut ifra dette har retten ment at en passende straff vil være 21 dagers ubetinget fengsel. Til fradrag kommer to dager som 28-åringen har sittet i varetekt.


Ilagt saksomkostninger


28-åringen er i jobb og har oppgitt at han har en inntekt på 500.000 kroner. Ut fra dette har tingretten funnet at han – til tross for at han er frifunnet på to tiltalepunkter – skal ilegges saksomkostninger.

Dermed må mannen ut med 4.000 kroner.