Pakker prydbark, dekkbark og miljøspon

Her ordnes barken din

Har du noen gang tenkt på hvor barken i hagen din kommer fra?

Mellom barken: Mellom all barken jobber Bjørnar Elden (fra venstre), Sigmund Vie og Odd Jarle Aune. De sorterer og pakker barken som du kanskje har i blomsterbedet. FOTO: BJØRN TORE NESS 

Tørking: Odd Jarle Aune, produksjonsleder ved Nordic Garden Namdalseid, viser hvordan tørka fra slutten av 60-tallet fremdeles gjør susen for spon og prydbarken. 

arkiv

NAMDALSEID: Barken du har kjøpt i sekker på butikken, kan være sortert og pakket på Nordic Garden Namdalseid.

Inne på Storåsen industriområde sitter lukta av brak og sagflis godt. Hauger med bark, klare for å sorteres. Paller med ferdigpakket bark, klare for å hentes.

Sorterer barken

Midt mellom dette møter vi Odd Jarle Aune, produksjonsleder ved Nordic Garden Namdalseid.

– Barken kommer fra Moelven Van Severen i Namsos – så sorterer vi den, sier Aune og peker mot et av byggene og fortsetter:

– Her sorteres barken i tre typer; prydbark, dekkbark, den som stort sett er i blomsterbedene, og til sist sorteres det i grov bark.

Den grove barken blir kjørt tilbake til Namsos.

– Av all den opprinnelige barken blir kanskje 60 prosent prydbark, 40 prosent dekkbark og cirka 10 prosent blir for grov og må tilbake til Namsos igjen, anslår Aune.

450.000 sekker bark

– Vi produserer mest dekkbark – cirka 450.000 sekker med i året, opplyser Aune.

Bedriften produserer også miljøspon og sanitærbark. Miljøspon er sagflis iblandet 20 prosent bark, som brukes i landbruket. Sanitærbark er tørket prydbark og brukes for eksempel i utedoer.

Når barken er ferdig sortert, fraktes den videre i prosessen.

– Da kjører jeg den enten til pakking eller til tørking, forteller Aune.

Helautomatisk system

Inne i det ene bygget foregår pakkinga.

– Det er helautomatisk system, forteller Aune og peker og forklarer pakkeprosessen.

Maskiner heller bark ned i sekkene, de sveises sammen og går videre på rullebåndet før de automatisk stables på paller og pakkes inn i plast. Så kjøres pallene ut med trucken.

Inne i et annet rom finner vi tankene spon og bark tørkes i. Utstyr som har stått i fabrikken siden de startet med gresstørking på slutten av 60-tallet, likevel går de godt fortsatt.

– Her tørker vi spon til miljøstrø og prydbark, slik at det blir til sanitærbark, for- klarer Aune og peker på sjakta som suger sagflisa og barken opp før det slippes ned i tankene.

– Vi tørker cirka 5-7 kubikk om gangen, og noen uker tørker vi mer enn andre, sier Aune.

Bedriften er en del av Nordic Garden AS, og barken som sorteres på Namdalseid går til kjeder som Plantasjen, Felleskjøpet, Coop og diverse frittstående gartneri.

– Vi produserer for alle de store leverandørene. Den barken som sorteres og pakkes her, blir solgt fra Møre og nordover, forteller Aune.

Aune har jobbet i bedriften siden 2007.

– Vi er to og en halvt årsverk her, forteller Aune.

Aune og Bjørnar Elden jobber i 100 prosent stilling og i høysesongen kommer Sigmund Vie i tillegg.

Å omgås såpass mye bark daglig, setter det sine spor.

– Ja, det er blitt mye bark i hagen, smiler Aune.