Folket bak det umulige

Mange skal dele på æren for Åge Aleksandersens konsert i London. Bård Jørgen Iversen er en av dem.

Drar i trådene: Bård Jørgen Iversen har hatt ei hektisk tid opp mot konserten. Her er han inne i Royal Albert Hall bare timer før konsertstart.FOTO: BJØRN TORE NESS 

De gode hjelpere: Marthe Amanda Vannebo (til venstre), Skjalg Raaen, Tor Evensen og Terje Tranaas er blant flere namdalinger som bidrar i stor grad bak i kulissene. 

Mye inntrykk: Åge Aleksandersen tar inn over seg hva som virkelig er i ferd med å skje. 

arkiv

LONDON: Fredag ettermiddag var vegen fra Namsos til Royal Albert Hall uhyre kort. Etter lang og intens jobbing fra folk bak i kulissene kunne endelig Åge Aleksandersen skue utover den store salen i Londons kanskje mest ikoniske konserthus.

Det sies at bak enhver suksessrik mann står det en sterk kvinne, men bak Åge Aleksandersen står det i tillegg en rekke namdalinger som også har jobbet hardt for at denne konserten skal bli en realitet. Den som kanskje har hatt mest jobb er nok arrangøren selv, Bård Jørgen Iversen og resten av gjengen i Koment AS.

– Da vi først kom opp med ideen trodde vi vel kanskje ikke at det skulle bli såpass stort. Det hele startet jo med Endre Storholt sin idé rundt 2004, og det har blitt jobbet en god del med dette siden den gang. Men da vi dro i gang for alvor med akkurat dette prosjektet og fikk ja fra Åge, har det virkelig vært strevsomt, sier Iversen som opp i alt dette også drar i trådene både på og bak scenen i D.D.E.

Voldsom logistikk

Nesten 4.000 trøndere, svimlende 10.000 overnattingsdøgn på hotell samt rigging og ordning av selve konsertsalen er nok jobb til å ta pusten fra de fleste.

– Det har vært en ganske lang veg fra vi foreslo dette for Åge til vi står har nå i dag, forteller Iversen mens han befinner seg inne i konsertsalen kun timer før Åge Aleksandersen skal entre scenen. Akkurat nå er det litt vanskelig for Iversen å virkelig ta inn over seg hva d et er han og resten av gjengen i Koment har fått til.

– Dette hadde vi ikke trodd, sier han og drar godt på smilebåndet.

I tillegg til Iversen har Åge med seg to trofaste bandmedlemmer som også er fra Namsos. Både Skjalg Raaen og Terje Tranaas kan innrømme at selv om de sier at dette er som en hvilken som helst vanlig turnestart, kribler det litt ekstra før selve kvelden.

– Dette er jo bare helt fabelaktig. At vi kan stå her denne helga er veldig spesielt. Jeg måtte ta et bilde av meg selv foran programplakaten til Royal Albert Hall for å liksom forevige at vi står oppført der, sier Tranaas.

– Samtidig er det et lite tankekors at en kar fra Namsos står her med alt dette medieoppstyret som mangler sidestykke. Han har solgt ut 10.000 billetter til en konsert på Sverresborg, samtidig som D.D.E. spiller for fulle hus over hele landet. Det vitner om at tross alt, har Namsos produsert veldig mye bra, og gjør det fremdeles, mener Tranaas.

– Det kommer helt sikkert til å bli veldig spesielt, men akkurat nå i forkant er vi så fokusert på jobben vi skal gjøre at vi sikkert ikke tar det inn over oss før etterpå, forteller Raaen.

Han legger også til at så lenge han har spilt sammen med Åge og Sambandet, har ikke låten «Langt igjen til Royal Albert Hall» blitt spilt som en del av deres livekonserter.

Tor Evensen er manageren til Aleksandersen, og med sine røtter fra Abelvær føyer han også seg inn i rekka av namdalinger som er med på gjøre konserten i Royal Albert Hall til en opplevelse for historiebøkene.

– Vi har jo fått en del henvendelser opp gjennom tida om å spille akkurat her, men da det kom opp for et par år siden syntes vi det hørtes bra ut og ba gjengen i Koment om å jobbe videre med det. Ei stund etterpå la de plutselig en kontrakt med Royal Albert Hall på nesten 80 sider på bordet. Da så vi at dette kunne bli noe bra, sier Evensen.

Profesjonelt

– Dette vil bli veldig spesielt, og planen som ble lagt fram for oss var så gjennomarbeidet og bra, og nå ser vi at gjennomføringa er like bra. Vi har alltid en plan om å gjøre ting så profesjonelt som mulig og denne gangen kunne vi si ja til prosjektet, sier Evensen.

De siste åra har Marthe Amanda Vannebo blitt en kjent skikkelse bak i kulissene til Åge og Sambandet sine konserter, og denne konserten er intet unntak.

– Åge ringte meg mens jeg var i Canada på jobb og spurte om det ikke ville være litt morsomt at jeg kastet meg med på dette prosjektet for å dokumentere. Jeg sa jo selvfølgelig ja, og innerst inne hadde jeg jo håpet at den telefonen skulle komme. Det som er litt spesielt denne gangen er at han har bedt meg om å filme. Derfor er det ikke fult så mye fotografering denne gangen, men det er en veldig morsom utfordring, forteller Vannebo.

Resultatet av filminga skal visstnok bli en liten bakom- dokumentarvideo. Om det er til bruk internt i bandet, eller om det skal vises for offentligheten, vites ikke.

Lista over namdalinger som bidrar i bakgrunnen er lang, og også presseansvarlig for sirkuset i Londons gater. Kari Thorvik kommer fra Leka og har styrt pressekorpset med jernhånd.