Lilleval barnehage bygger nytt hus og de bygger i heltre

Unik barnehage i tre

Når Lilleval Barnehage As skal bygge seg ny barnehage satser de alt på å gjøre det så miljøvennlig som mulig.

PRØVEOPPSETT: Mikael Östling og Petter Stevik prøvemonterte noen av ellementene som etter hvert skal utgjøre både konstruksjonen og isolasjonen i den nye barnehagen på Val. 

HEMMELIGHETEN: Ved å bygge opp konstruksjonen som dette får man både stor styrke, utrolig bra isolasjon og man får gjennomtrengning av fukt slik at huset ikke føles klamt. 

BARNEHAGEN VAR INNOM: Mandag var hele Lilleval barnehage på besøk på tomta som ikke lenge vil huse en av Norges mest spesielle barnehager. 

arkiv

VAL: – Det som var om å gjøre for oss var å finne den byggemetoden som vil gi oss det aller beste innemiljøet for ungene og for de ansatte, sier styreleder og byggeleder Petter Stevik.

Etter å ha lett seg fram gjennom mange forskjellige konsept landet de til slutt hos en svensk leverandør.

– Det de kan levere er ganske unikt, sier Stevik som i går presenterte bygget for ungene som til høsten en gang skal inn i det nye bygget.


Treverk helt igjennom


– Veggene vi setter opp har over 40 centimeter med tre. Det blir så tett at vi trenger ikke å kle bygget med plast eller papp. Samtidig vil et trehus som dette faktisk puste. Det vil ikke et hus kledd med plast gjøre, sier Mikael Östling, grunnlegger og direktør i Isotimber.

Tester de har fått utført viser at den unike trekonstruksjonen de har laget faktisk isolerer bedre enn tradisjonell isolasjon.

"Dette er ganske unikt"
Petter Stevik
Styreleder i Lilleval barnehage

– Det er lufta i isolasjonen som isolerer. Ved å frese ut rom inne i bjelkene som vi bygger huset av, har vi fått fanget lufta slik at isolasjonsevnen faktisk er bedre enn de produktene man tradisjonelt bygger hus av, sier Östling.


Passivhus


Ut fra erfaringer med tilsvarende bygg som firmaet hans har satt opp i Norge og Sverige igjennom 20 år kommer han med et anslag på energibehovet for huset.

– Her vil det være stor aktivitet hele dagene. Ungene skaper varme, og jeg tipper at man kommer under 2.500 kWh i strømforbruk i året, sier han.

Dette er første gang de bygger en barnehage.

– Egentlig litt rart. Ungene er de som har størst krav til innemiljø, og etter vår mening får man ikke et bra innemiljø hvis man bruker for mye kunstige stoffer.

Også innvendig satses det på naturlig kledning. Utvendig vil den nye barnehagen bli kledd med panel av kjerneved fra furu.

– Etter byggeforskriftene må vi ha et ventilasjonsanlegg, så det må vi bygge. Men vi tror ikke det skal bli bruk for det til annet enn å fordele varme fra gulvkablene. Vi tror huset vil puste så pass godt at inneklima blir bra uten ventilasjonsanlegg, sier Stevik.