Nå ser Viggo Reinert lyst på framtida som kilenotfisker på Otterøya

Kiloprisen mer enn doblet på to år

– Stig på, jeg har kjøpt ny båt i år, sier Viggo Reinert stolt mens han setter kursen mot nøtene utafor huset hans på Hamnes på Otterøya.

Størst i landet? – Slik som det er i dag tror jeg Norsk Villaks på Otterøya er Norges største på kilenot, hvis det ikke er noen i Finnmark som er større da, sier styreleder Viggo Reinert. 

Fangst: Sju lakser ble dratt opp av nøtene sist tirsdag morgen på Otterøya. 

Rett i fella: Denne laksen er mye mer lønnsom nå enn for to år siden. 

arkiv

OTTERØYA: Da Norsk Villaks startet på Otterøya i 2003, lå kiloprisen på 45 kroner. 11 år senere hadde den ikke steget mer enn i overkant av 20 kroner.

I 2016 solgte styreleder i Norsk Villaks, Viggo Reinert, og de andre 20 kilenotfiskerne laksen sin for i snitt i 140 kroner per kilo.

– De siste to åra har vært en gedigen opptur, forteller han.


Namdalsk villaks og gåselever

Det begynte for noen år siden, da vi hadde en franskmann på besøk her. Han var svært begeistret over laksen, og ville gjerne kjøpe av oss. Vi tenkte som så at vi skulle presse opp prisen, og da kom vi kom med forslaget 150 kroner.

– Han trengte ikke så lang betenkningstid akkurat. Det er nesten så vi angrer på at vi ikke gikk høyere, humrer Reinert.

– Kunden vår i Frankrike driver med norsk laks og gåselever, som blir sendt videre ut til restauranter, forteller Reinert  mens han setter seg i bilen og kjører til andre sida av øya. Der står blant andre Tor Husvik.


Sørover i lastebiler

Jobben hans er å kjøre rundt til fiskerne og samle inn fangsten, som senere sendes sørover i trailere.

– Den største laksen jeg har fått i år har vært på 20 kilo, sier Reinert ivirg mens han går løs på den første nota. Null laks. Men kilenotfiskeren fortviler ei.

– Bare vent du, sier han, og får rett. Resten av nøterne var fylt med sprellende laks, ispedt noen små, oppblåste rognkjeks.

– Jeg var på fisketorget i Bergen her forleden, og da så jeg villaksen vår ble solgt til 800 kroner kiloen. Men det virker som folk kjøper, og at de setter pris på kvalitet, sier kilenotfiskeren, som har dratt opp en del nøter gjennom årene.

- Det var vel i 1964 jeg begynte, sier han.


Vokser i antall

I tillegg til å levere til Bergen og Frankrike, leverer Norsk Villaks på Otterøya også til en produsent i Stavanger.

– Det morsomste er at vi begynner å få med ungdommen på laksefiske også, og etter suksessåret i fjor, er folk her ute svært ivrige. Vi har økt antall fiskere fra 17 til 20, sier han mens den nærmerst unormalt store måka Wilhelm sitter og venter på blåsa. – Wilhelm ja, han følger oss fra not til not, opplyser Reinert.


Sender deres beste

I havna kan Reinert telle sju lakser og antyder en fangst på i overkant av 30 kilo. Han mener det er litt tidlig å sammenligne med fjorårets fangst, men sier at det så langt er cirka like bra. En av laksene har kilt seg fast og kuttet seg opp litt. – Denne tar vi selv. Vi selger kun den fineste laksen, forteller Reinert.

Selv om ting går på skinner for kilenotfiskerne på Otterøya nå, har det ikke alltid vært slik. – Vi har hatt noen tøffe år, der det var lite fangst, lite salg og lav kilopris. Nå får vi håpe at laksen fortsetter å strømme inn i nøtene i flere sesonger, smiler Reinert.