Mener barna satser liv og helse

– Livsfarlig lek på tak

Oppvekstsjef i Namsos mener foreldre må ta tak for å stoppe det han mener er en lek med livet.

– KAN FÅ LIVSTRUENDE SKADER: Oppvektssjefen i Namsos kommune mener barna utsetter seg for livsfare ved å klatre opp på takene på Vestbyen skole. FOTO: HANS ROGER SUND 

ALVORSPRAT: Svein-Arild Rye mener foreldre må snakke med barna om farene ved klatreleken ved Vestbyen skole. 

arkiv

NAMSOS: – Helt der oppe? De kommer seg opp der, ja.

Oppvekstsjef Svein-Arild Rye går rundt i skolegården på Vestbyen skole, og ser med skrekk opp på takene barn og unge regelmessig klatrer opp på." Det er så godt som daglig at jeg ser det jeg mener er en lek med livet.

HANS ROGER SUND

Beboer i Gullvikmoen– Via kommunes facebook-side ble vi blitt gjort oppmerksomme på at flere barn bruker taket på Vestbyen skole som lekeplass. At bygningen kan ta skader er en sak, men dette er først og fremst er en svært farlig aktivitet som er helt uakseptabelt, sier Rye mens han går inn i et av hjørnene hvor barna starter ferden opp mot taktoppene.


– Livstruende skader

– Dersom barna skulle falle ned, kan de pådra seg livstruende skader. Det er foreldrene som er ansvarlige for hva barna foretar seg i fritida, sier oppvekstsjefen.

– Hvordan skal man forhindre slik lek?

– Jeg vil derfor på det sterkeste oppfordre foreldre til å snakke med sine barn om denne farlige aktiviteten – slik at den forhåpentligvis kan opphøre snarest.


– Ser det daglig

Det var Hans Roger Sund som tipset Namsos kommune om den farlige leken på taket på skolen.

Han sier han daglig barn ser og unge som klatrer opp på takene.

– Det er så godt som daglig at jeg ser det jeg mener er en lek med livet. Jeg bruker å rope til dem og få dem til å komme seg ned. På det meste har jeg sett 20 barn der oppe, hvor de klatrer opp, og hopper opp og ned på de ulike taketasjene, sier Sund før han legger til:

– Hadde det vært mine barn hadde de fått klar beskjed om å komme seg ned. I verste fall kan liv gå tapt, sier Sund.


I dialog med skolen

Oppvekstsjefen skal i de nærmeste dagene gå i dialog med rektor på skolen – for å få dem til å ta en alvorsprat med elevene.

– Det er viktig at barna forstår hvilke farer slik lek kan innebære. De må forstå risikoen for konsekvensene, derfor kommer jeg til å be skolen sette seg ned med elevene, sier Rye.