Nytt studietilbud i bygg- og anleggsfag

Rift om nytt studium

Studiesamarbeidet mellom Olav Duun videregående skole og næringslivet i Namdalen ser ut til å ha truffet spikeren på hodet.

SAMARBEID: Tett samarbeid mellom skole og næringsliv hargjort at Namsos får et nytt og etterspurt studietilbud. Fra venstre rektor Steinar Lio og studieleder Olav Andereas Opdal ved Olav Duun vgs, leder i styringsgruppa Robert Williamsen i Sivilingeniør Robert Williamsen as , Svein Egil Ristad ved Skogmo Industripark og Eva Flått i Namsos Næringsforening. FOTO: BJØRN TORE NESS 

arkiv

NAMSOS: – Vi har hatt flere henvendelser fra folk som har bedt om å få ut nye kopier av vitnemålene sine, slik at de kan søke, sier studieleder Olav Andreas Opdal ved Olav Duun videregående skole.


Kort søknadsfrist


Tidligere denne uka ble det kjent at det fra høsten kommer et desentralisert samlings- basert fagskoletilbud i Namsos i samarbeid med Stjørdal fagskole, beregnet på folk med fagbrev eller realkompetanse innenfor bygg- og anleggsfag. Og det haster å søke. Opprinnelig skulle søknadsfristen gått ut i dag, 1. juli, men er nå utsatt til mandag 11. juli.

– Vi måtte strekke det noen dager slik at folk får tid til å finne fram papirer og eventuelt avklare med arbeidsgivere før de søker, sier rektor Steinar Lio.

Det ser ut til å bli rift om de 20 studieplassene. Vedtaket i fagskolestyret ble gjort tirsdag. Onsdag hadde det allerede kommet fem søknader om studieplass, og omkring ti henvendelser fra folk som har sagt de er interessert i å søke.

– Dette er et godt eksempel på at den videregående skolen/fagskolen og næringslivet kan samarbeide om å tilby studier som dekker et behov, sier han.  • Les også:

    Starter opp nytt utdanningstilbud målrettet for næringslivet i Namdalen

    – En fantastisk dag

    Etter et års hardt arbeid, kan industrimiljøet på Skogmo slippe jubelen løs. Til høsten er et spesialtilpasset utdanningsløp for håndverkere i Namdalen på plass.
Vedtaket i fagskolestyret kom ganske brått på med tanke på studiestart til høsten.

– Har dere undervisningskompetansen på plass på så kort varsel?

– Ja, også her er det snakk om et nært samarbeid mellom skolene og næringslivet, hvor vi kommer til å benytte oss av både interne og eksterne lærekrefter, sier han.

– Når regner dere med at et eventuelt opptak er klart?

– I løpet av august, uten at vi har satt den endelige datoen ennå.

– Hvordan gjennomføres studiet i praksis?

– Studieopplegget er tilpasset at folk er i jobb, slik at det blir åtte samlinger a tre dager fordelt på to skoleår her ved Olav Duun, mens oppgaveskriving og fordypningsfagene det siste halvannet året blir gitt ved Stjørdal fagskole, forklarer Opdal.


Betyr svært mye


Robert Williamsen har vært leder i styringsgruppa bestående av de involverte skolene og representanter fra næringslivet.

– Dette er kanskje det beste som har hendt på lang tid med tanke på hvor viktig bygg- og anleggsbransjen er for Namsos og Namdalen, sier han.

– Hvorfor?

– Det er en kjensgjerning at hvis folk må reise ut for å ta høyere utdanning, er det ikke like enkelt å få dem heim igjen. Den andre sida av det er at dyktige fagfolk kanskje kvier seg for å ta mer utdanning hvis de må pendle til studiesamlinger. Ved at vi nå får et slikt utdanningsløp i Namsos, vil folk kunne kombinere jobb og studier, noe som vil komme både bedriftene de jobber i, og hver enkelt til gode i form av økt kompetanse, sier Williamsen. Han berømmer skolen for måten de har arbeidet for å komme i mål.

I første omgang er det snakk om ei engangsbevilgning.

– Jeg håper selvsagt vi kan etablere dette som et tilbud over tid, hvis behovet viser seg å være der, sier Lio.

Han føyer til at med på rekruttering og interesse for å velge bygg- og anleggsfagene i årene framover er slike tilbud viktige.

– Blant dem som har fått kompetansebevis hos oss de siste årene, er det teoretiske kunnskapsnivået svært høyt, mange går ut med fem og seks i alle fag. Da er det viktig at vi kan tilby utdanning på et høyere nivå for dem som ønsker å skaffe seg kompetanse de kan bruke i Namdalen, sier Lio.

Relaterte saker: