Fosnes har ferdigbehandlet kommunereformen

Sa ja i siste liten

Bare timer før fristen gikk ut, sa kommunestyrene i Fosnes, Namdalseid og Namsos ja til å slå seg sammen og danne en ny storkommune.

Snipp snapp snute: Kommunestyret i Fosnes vedtar at kommunen skal slå seg sammen med Namsos og Namdalseid. Dermed er Fosnes snart ute. 

arkiv

JØA: Dermed er Fosnes kommune etter alle solemerker historie. For nå starter trekløveret Namsos, Namdalseid og Fosnes arbeidet med å danne en ny og større Namsos kommune, som er navnet på den nye kommunen.

Det historiske vedtaket Fosnes ble fattet like før 20.30 torsdag kveld, og kun Arbeiderpartiets Jan Arne Løvås stemte mot. Det var tre og en halv time før fristen for å ferdigbehandle kommunereformen gikk ut.


Rådmannen var tyst

Like etter avstemningen opplyste rådmann Rønnaug Aaring at kommunestyrene i Namdalseid og Namsos hadde fattet likelydende vedtak.

– Men jeg ville ikke si noe før dere hadde gjennomført debatten og avstemminga, sa Aaring.

Selv om det var et overveldende flertall for kommunesammenslåing, så var det en tung stund for flere av dem som stemte for.


Fra nei til ja

– Da jeg ble valgt inn i kommunestyret i fjor høst, var jeg siker på at jeg ikke ville stemme for en sammenslåing. Men vi må innse at vi er for få folk til å tilby gode tjenester, sa Hilde Sloot Bjøru (Sp/KrF).

Flere nevnte også at de var negative til at navnet på den nye kommunen skal være Namsos. I stedet for et helt nytt navn.


Kunne skapt noe nytt

– Jeg hadde sansen for Midtre-Namdal. Det signaliserte at man skulle skape noe helt nytt. Nå blir vi en del av Namsos på godt og vondt, sa Sissel Thorsen fra Grønt Forum.

Mens Frode Bjøru fra samme parti forklarte det med at man sparte 10 millioner på å beholde navn og kommunevåpen.

– Det er dessuten det beste navnet, mente han.


– Ikke namsosing

– Jeg skal bo i Namsos kommune, men jeg blir aldri namsosing, kommenterte Gunn Ågot Leite fra (SP/KrF).

Ordfører Trygve Sandvik (Sp/KrF) oppsummerte debatten på følgende vis:

– Dette er litt tungt, det er litt vemodig og det er litt trist. Men det er en nødvendighet på lengre sikt. Jeg er sikker på at dette er en bedre løsning for innbyggerne enn å stå alene.

Nå starter arbeidet med å lage den nye kommunen som vil se dagens lys i 2020.

– Men vi venter ikke på noen. Arbeidet starter nå, sa rådmannen.

Enstemmig i Namsos

Etter en vel 40 minutter lang debatt sa et enstemmig kommunestyre i Namsos torsdag kveld ja til å slå seg sammen med Fosnes og Namdalseid.

– Nå synes jeg vi skal klappe, sa ordfører Arnhild Holstad da det historiske vedtaket var gjort.