Bjørn Kåre Grongstads menn med på Google-eventyret ved Tellenes

Bygger strømlinjer for Google

Når Google om halvannet år skal ta strøm fra Tellenes vindpark, er det Bjørn Kåre Grongstads menn som har bygget strømlinjene.

GLAD: Bjørn Kåre Grongstad er glad for at firmaet hans får være en del av Google-eventyret i Tellenes vindpark. 

arkiv

ROGALAND: – Jeg er på veg heim etter et to dagers opphold ved Tellenes vindpark. Vi har fått i oppdrag å bygge strømlinjer, sier Bjørn Kåre Grongstad.


Fornybar energi

Han forteller at det ble litt «sirkus og styr» da det torsdag ble kjent at selveste Google kjøper 12 år med fornybar energi fra Tellenes vindpark som etter planen skal stå ferdig ved utgangen av 2017."Det ble en viss oppstandelse da det ble kjent at Google hadde kjøpt fornybar energi fra parken i 12 år framover

BJØRN KÅRE GRONGSTAD

entreprenør


Google har inngått en avtale med Black Rock, Zephyr og Norsk Vind Energi for å forsyne Googles europeiske datasenter med fornybar energi.

Google kjøper hele kraftproduksjonen til den nye vindparken som bygges sør for Stavanger. Avtalen gjelder for en periode på 12 år. Den nye kraftkjøpsavtalen er Googles første i Norge og den 17. globale avtalen selskapet inngår.


Kontrakt som betyr mye

Bjørn Kåre Grongstad i namsosfirmaet er glad for å ha fått en kontrakt på bygging av strømlinjer. Han forteller at kontrakten betyr mye for firmaet.

– Ja, kontrakten vil gi arbeid til mine menn hele neste vinter, sier Grongstad.

– Hvor mye verd er kontrakten dere har fått?

– Kontrakten vår er på 7,5 millioner kroner. Vi har fått kontrakten av Eltel som er hovedentreprenør, svarer han.

Det betyr at ti mann fra Bjørn Kåre Grongstad AS reiser til Rogaland for å starte på den nye jobben i midten av august. I tida fram mot årsskiftet 2017/2018 skal namsosingene bygge en mil med strømlinjer.

Grongstad forteller at de skal holde til i området ved Åna-Sira som nok er kjent for de fleste av oss gjennom Værvarslingen.

– Vi kommer til å gjøre mye bruk av helikopter i arbeidet med å bygge nye strømledninger, sier Grongstad.


20 millioner kroner i året

– Hvor stor er en kontrakt på 7,5 millioner kroner for Bjørn Kåre Grongstad AS?

– Jeg vil si den er betydelig. Vi har en omsetning på rundt regnet 20 millioner kroner per år, så det er klart en slik kontrakt er stor for oss, sier Grongstad.
"Kontrakten er verd 7,5 millioner kroner, Det er en betydelig kontrakt for oss

BJØRN KÅRE GRONGSTAD


Han legger til at namsosfirmaet får tak i halvparten av det arbeidet som gjøres i bedriften utenfor Namsos og Namdalen.

– For tida er vi også i Narvik og fornyer strømlinjer langs Ofotbanen. Der har vi vært i et år allerede, og vi skal være der ut året, sier han.

– Hvor mange mann har du i arbeid nå?

– Vi er 18 ansatte – og bare ei kvinne i flokken av menn. Og det er stort sett lokale folk som er ansatt hos oss. Unntaket er to mann fra Elverum, forteller han.


Artig å være en del av

Bjørn Kåre Grongstad var selv i Rogaland da nyheten om at selveste Google har kjøpt hele kraftproduksjonen fra Tellenes vindpark kom på torsdag.

Namsosingen forteller at nyheten vakte stor oppsikt, og at det kom mye presse til vindparken.

– Det var artig å være en del av dette. Litt oppstyr frisker opp arbeidshverdagen, smiler Grongstad som har travle dager.

– Men nå er det snart ferie?

Han drar på det.

– Jeg tror ikke jeg får tatt så mye ferie i år. Nå må vi bare kjøre på, sier han.

Det er planlagt at Tellenesparken skal produsere 500 gigawatt-timer per år, hvilket betyr at Google kommer til å kjøpe kraft for et sted mellom 150–200 millioner kroner.