«Halve» Røyrvik møtte opp på åpning av nytt kraftverk

– Kraftjuvelen i Norge

Fylkesmann Inge Ryan minnet publikum om fjellkommunens betydning for velstanden i Nord-Trøndelag da han åpnet Nyvikelva kraftverk søndag.

Og det ble strøm: Fylkesmann Inge Ryan setter i gang produksjonen av strøm i det nye kraftverket. Til høyre daglig leder Rune Skjevdal i Norsk Grønnkraft. 

Ikke alene: Inge Ryan fikk snakke soran mer enn en håndfull da han åpnet kraftverket. 

Skuelystne: Ingeborg Ornæs var en av dem som møtte opp på åpninga. 

arkiv

RØYRVIK: – Det er litt spesielt å åpne et kraftverk i Røyrvik. Uten kraftutbygginga i denne kommunen hadde vi hatt en helt annen tilstand på velferden i Nord-Trøndelag. Røyrvik er juvelen i kraftproduksjonen i fylket, ja kraftjuvelen i Norge, sa fylkesmann Inge Ryan da han åpnet Nyvikelva kraftverk søndag ettermiddag foran rundt 80 personer som hadde lagt søndagsturen til markeringa.

Et antall som imponerte fylkesmann Ryan.

– En ting er at dere er mange sett opp mot folketallet. Men hvor andre steder enn i Røyrvik finner man så mange som stiller på en åpning. Entusiasmen deres imponerer meg hver gang, sa fylkesmannen.


Rom for vekst

Det nye kraftverket vil produsere 6,8 gigawatt timer (GWh) i året, noe som tilsvarer årsforbruket til 350 husstander.

– Det er vel 150 prosent av husstandene i Røyrvik, så det er rom for befolkningsvekst, spøkte daglig leder Rune Skjevdal i Norsk Grønnkraft som eier det nye kraftverket.


26 millioner

Dette er det sjuende kraftverket selskapet bygger i Nord-Trøndelag. Fra før har de fire verk i Flatanger, ett i Lierne og ett i Leksvik.

I Røyrvik finnes det to småkraftverk fra før.

Planene om kraftverket begynte å ta form for ti-femten år siden. Den gang var med NTE som eier.

Totalt har utbygginga kostet ca. 26 millioner kroner, opplyser Rune Skjevdal til NA.