Tjeld-unger i den fjerde sesongen Endelig har de lyktes

Endelig har de lyktes

I tre sesonger har ivrige Tjeld-TV-seere håpet på unger i reiret til Hjalmar og Hjørdis, og nå kan de endelig kvitre av glede.

To tjeld-unger kom til verden i helga.  

Livlige: Ungene er nå ute og går på bakken. 

arkiv

OTTERØYA: Etter å ha vært barnløse i tre sesonger, var det en stor begivenhet i reiret i helga. Hjalmar og Hjørdis fikk to livlige unger.

To unger


Da tjelden bykset ut av reiret klokken 18.44 på fredag ble det første egget klekket, og den første ungen sa hei til verden. Natt til lørdag klekket det andre og siste egget, og nå skaper de to ungene liv og røre i reiret.

Flere fulgte med, og på det meste var det 700 seere innom sendinga under klekkinga.

– Det er vi veldig fornøyde med, sier Krister Ottesen, journalist i Zooom. Den fjerde sesongen sendes på zooom.no i samarbeid med NA.

Se direkte fra fjæra her

– Det var fryktelig morsomt for oss at de lykkes det året vi har sendingene. Når de tre første eggene ble tatt var det ingen som håpet og trodde at det skulle skje i år, så det var veldig artig, sier han.

For det har vært mye motgang for tjeld-paret. I den første sesongen var ikke eggene befruktet, i den andre døde en unge under klekkinga, og i den tredje sesongen ble eggene rappet av kråka.


Kom med forslag


Tjeldungene er såkalte reirflyktere, skriver zooom.no, så snart vil de forlate reiret.

– Oppfostringa foregår i nærheten, og hvis vi er heldige, og de holder seg i nærheten, kan det hende at vi klarer å fange dem opp mens de roter rundt i fjæra på jakt etter mat sammen med foreldrene.

Det har blitt spekulert i hvilke navn de to tjeld-ungene skal få, og på nettsidene til NA har det kommet flere forslag. Blant dem er Tjeldfrid og Tjeldbjørn, Sol og Måne, Flaks og Lykke og Lykkeliten og Hyper. Det er fortsatt mulig å komme med forslag.

Les navneforslagene i kommentarfeltet

Eggstra: Tjelden har fått en unge

Da tjelden brått forlot reiret klokken 18.44 fredag kveld, var det et stort hull i ett av eggene. Fem minutter senere ga ungen fra seg et stort spark og sa tittei til verden for først gang.

.

Mange visninger


Tjeld-TV er den saken som er mest lest på NAs nettsider, og sjefredaktør Kim Riseth sier engasjementet har vært enormt.

– Dette er helt fantastisk. Hjalmar og Hjørdis har aldri gitt opp, og det gjør det ekstra artig.

Diskusjonene om det som skjer går jevnt inne på Zooom.no, og i skrivende øyeblikk er det 18.058 kommentarer.

– Vi hadde 1,5 millioner visninger på de første sesongene, så nå nærmer det seg nok to millioner, sier Riseth.

– Tjelden har seere fra hele verden, og det har vært artig for NA å være med på dette.