Tyske Lene Nell (19) har bodd ni måneder på Otterøya og jobbet som au pair hos Marthe Sund og hennes barn

– Trist å vinke farvel til familien min

I ni måneder har hun vært som en ekstra mamma. Ingebjørg (6) og Even (2) vil savne Lene når hun om to uker flytter tilbake til Tyskland.

LEK: Sandkassa er et yndet sted for lek hos familien på Otterøya. Fra venstre: Au pair Lene Nell, Even, Ingebjørg og mamma Marthe Sund. 

LEGO: Even og Ingbjørg liker å bygge lego, og Lene trer gjerne støttende til. 

LESE: Ingebjørg og Lene drar rett som det er på biblioteket og låner bøker de kan lese i. 

arkiv

OTTERØYA: Hun kom til familien Sund i oktober. På rekordtid har hun lært norsk – og å håndtere familiens to barn. Overgangen fra byen Stade med 46.000 innbyggere til lille Otterøya var stor, men Lene Nell (19) har taklet det godt. Det har vært fint å være en ekstra voksenperson for Even og Ingebjørg i disses åtte månedene.


Trengte litt hjelp


Marthe Sund er alene med ungene, og har ikke familie i nærheten. Derfor tok hun i fjor høst kontakt med Atlantis som formidler kulturutveksling.

– Jeg kom på at det kunne vært fint å ha en au pair som kunne hjelpe til med alt som skal gjøres, sier Marthe, som jobber som helsesøster.

Atlantisk formidlet kontakt med Lene og flere andre aktuelle kandidater, og de to fant tonen raskt.

Flere eposter ble utvekslet, og de skypet et par ganger før avtalen var i boks og det ble bestemt at Lene skulle flytte inn hos familien på tre.


Behandles som familie


Hva en au pair skal bidra med er regulert i en kontrakt mellom partene.

På den ene sida har au pairen krav på norskundervisning og skal ha mulighet til å delta på fritidsaktiviteter.

Hun skal behandles som et familiemedlem, ha fri kost og losji samt lommepenger på minst 5,600 kroner per måned.

Vertsfamilien er arbeidsgiver og må melde fra til skattemyndighetene. Til gjengjeld skal au pairen kunne utføre lettere arbeidsoppgaver inntil fem timer per dag og maks 30 timer per uke.

– Så hva har hun gjort?

– Lene har levert og hentet unger på SFO, fritidsaktiviteter og barnehage. Hun har passet barn, vasket klær, støvsugd, handlet og vært med ungene på tur, svarer Marthe.

Norskundervisning startet hun på med det samme. Lene har fulgt et undervisningsopplegg via voksenopplæringa på Geilin. Etter kort tid klarte hun å gjøre seg forstått på norsk. Det var behøvelig også, for Ingebjørg snakket bare norsk til Lene.

– Etter tre måneder begynte jeg å tenke på norsk, forteller Lene som i dag snakker imponerende bra norsk. Om hun får bruk for det engang i framtida, vet hun imidlertid ikke.


Ville ha et friår


– Hvorfor reise ut som au pair?

– Jeg ville ha et friår fra skolen, oppleve noe annet, lære et nytt språk. I 2014 var jeg på ferie i Norge. Vi har slektninger i Sandefjord. Det var nok derfor jeg ønsket å dra til Norge, forteller Lene.

– Hvordan synes du det har gått da?

– Jeg har trivdes. Dette har vært en god erfaring, og jeg angrer ikke på at jeg reiste hit. Jeg visste ikke noe om Otterøya på forhånd, annet enn det som sto på Wikipedia, smiler Lene, som synes det har fungert godt å være en del av en barnefamilie.

– Når jeg reiser tilbake til Tyskland blir jeg nok glad for å se familien min igjen, men det blir trist å dra fra Marthe og ungene. Jeg tror jeg kommer til å savne dem, sier hun.

– Det er gjensidig. Det har vært veldig bra å ha Lene i hus, og vi har knyttet sterke bånd til henne, repliserer Marthe Sund.