Lierne kommune tilbyr både opplæring og sommerjobb for ungdom

Vinn-vinn for alle

For 260.000 kroner får Lierne kommune skolert ungdommen – og de får gjort mye forefallende arbeid.

Sommerjobb: Tre av de som skal ut i kommunal sommerjobb for ungdom i Lierne, som først gikk et todagers kurs i Ungskogpleie/skogrydding. Fra venstre. Vegard Kjølstad, Ola Kløvjan, Daniel Fkadu og kursleder Bjørn Øvereng. Foto: Lierne kommune 

arkiv

LIERNE: Kommunen har i år satset litt ekstra på å gi ungdommen sommerjobb. I fjor fikk fire unge jobb, i år er antallet økt til 14. Alle er sikret utendørs sommerjobb i tre uker, og på forhånd får de opplæring gjennom kurs.

Rådmann Karl Audun Fagerli sier at ordninga koster kommunen rundt regnet 260.000 kroner.

Verdt hver ei krone

– Men det er det verdt. I år har vi også fått til at ungdommene som er i jobb er underlagt egne arbeidsledere. I fjor jobbet de under vaktmestere – som allerede hadde mer enn nok å gjøre på sommers tid. Dette opplegget er bedre. Nå vil de få veiledning hver dag, sier Fagerli.

Det er ungdom mellom 16 og 18 år som får tilbudet om tre uker med skogrydding, gressklipping og malearbeider.

Ola Kløvjan har gått kurs i ungskogpleie, og synes det er bra at han har fått sin første ordentlige sommerjobb,

Tjene gode penger

– Dette gir oss muligheten til å jobbe og tjene penger. At jobben er heime i Lierne er også bra, sier 17-åringen som går på videregående skole i Grong, men som helst vil være heime om sommeren.

– Hva skal du gjøre?

– Jeg skal rydde skog. Nå har jeg gått på kurs og lært hvordan jeg skal ta vare på skogen, hva for slags skog som må fjernes og hva som skal stå igjen og vokse videre for en gang å selges, sier 17-åringen som gleder seg til å ta fatt på sommerjobben.

Attest og erfaring

Karl Audun Fagerli opplyser at de har samarbeidet med Kommuneskogene, Lierne utvikling og plan- og utviklingsetaten i kommunen om å opprette jobbene. I år var det 23 søkere som slåss om 14 plasser.

– Med dette opplegget får de både attest på gjennomført kurs, de får arbeidserfaring og inntekt, sier Fagerli.

Det har i det siste blitt gjennomført sikkerhetskurs for arbeid langs veg, kurs i ungskogpleie og vertskapskurs. Noen har til og med gjennomført to kurs, helt gratis.

– Det vil bidra til at mulighetene for å skaffe seg sommerjobb til neste år åpner seg, mener Fagerli.

– Hva er betalinga?

– Vi betaler tarifflønn, 130 kroner per time, svarer han.