Fem år siden terroren rammet Norge

– Terror skjer hver dag

Også i år vil 22. juli bli markert i Namsos. Men ordfører Arnhild Holstad og de andre som skal lede minnestunden, håper dagen kan brukes til mer enn å se tilbake på det grusomme som skjedde for fem år siden.

Til minne: Trine Harbak (til venstre), Arnulf Bergum, Arnhild Holstad og Tom Prytz inviterer alle som har mulighet til minnemarkering for terroren. I tillegg til de fire vil også assisterende fylkesmann Gerd Janne Kristoffersen holde tale, mens Kent Aune og Marte Saur Heiland skal opptre. FOTO: BJØRN TORE NESS 

Sa ja: Chand er en av flere som skal spille under konserten i NTE Arena like etter minnemarkeringa. Her sammen med Bjarne Brønbo under gatefesten forrige lørdag. 

arkiv

NAMSOS: – Det er på sin plass med flere anti-terror-markeringer enn det er terroranslag. Terror skjer når som helst og hvor som helst. Og Norge er ikke mest rammet, sier Trine Harbak.

Sammen med ordfører Arnhild Holstad, Tom Prytz og Arnulf Bergum skal hun neste fredag lede minnemarkeringa for 22. juli-terroren.

Må stå samlet

De fire håper at flest mulig vil legge turen til minnesmerket bak NTE Arena. For å stoppe opp og minnes det som skjedde. Men vel så viktig – å se framover:

– Alle var berørt av det som skjedde, og det er på sin plass at vi stopper opp, tenker, og kjenner på at dette aldri må skje igjen. Hvis alle er bevisst at det ikke skal skje igjen, så skjer det ikke igjen, sier Arnhild Holstad, som understreker at de tenker lenger enn Norges grenser.

– Vi ønsker å løfte dagen til en markering mot terror – til å bekjempe terror i all sin «trasighet». Vi kjenner dette ekstra godt fordi det er så nært.

– Vi må ikke bare fokusere på det som skjer i Norge, men også reflektere over det som skjer rundt oss, legger Arnulf Bergum til.

Minnekonsert

Som far til Lene Maria, som var en av 77 som ble drept den skjebnesvangre fredagen for fem år siden, vet han bedre enn de fleste hva det vil si å bli rammet av terror.

– Men det vi har opplevd, er det mange flere som opplever hver eneste dag et eller annet sted i verden, minner han om.

Når minnemarkeringa i regi av Namsos kommune er over, inviterer stiftelsen Lene Maria For Rent Vann til konsert i NTE Arena.

Bergum forteller om en enestående respons fra artistene som er spurt om å opptre.

– Alle takker ja. De som ikke stiller, gjør det fordi de ikke er i Namsos. Det er bare sånn det er når man arrangerer konsert midt på sommeren, sier han.

En av dem som er i Namsos er Trine Harbak, som også skal si noen ord under selve minnemarkeringa.

Opplevde Paris-terror

Senest i fjor høst fikk hun oppleve terroren på nært hold.

– Jeg var i Paris 13. november i fjor. Den gang kunne jeg bare dra heim og så var jeg i sikkerhet. Men det er mange i dag som ikke har den muligheten. Det har gitt meg et helt annet syn på dem som rammes av terror og hvordan vi tar imot dem som flykter, sier MDG-politikeren som var i Stockholm hvor hun spilte på en åpning av et galleri i byen.

– Jeg var i ferd med å gå på scenen for å gjøre sett nummer to da jeg fikk høre om det. Så det ble ikke noe sett nummer to den kvelden, sier Harbak.

Nye tidsvitner

En som var heime for fem år siden, er Høyre-politikeren Tom Prytz. Det var han som i ordfører og varaordførers fravær måtte opptre på vegne av Namsos kommune da terroristen slo til.

– Jeg vil prøve å se framover, samtidig som vi tar vare på dagen, sier han og trekker parallellen til 2. verdenskrig.

– Nylig døde Elie Wiesel, som er et av de siste tidsvitnene vi har fra krigen. På samme måte som han med sin klokskap har bidratt til å utvikle samfunnet, vil tidsvitnene fra 22. juli bidra til det samme om vi gir dem tid og mulighet, sier Prytz som skal legge ned krans ved minnesmerket.

Også Nord-Trøndelag Arbeiderparti, Støttegruppa og vil legge ned blomster.

– Markeringa ved minnesmerket avsluttes med at Kent Aune skal synge. Under den sangen kan alle de som vil legge ned blomster men ikke si noe, gjøre det, sier Arnhild Holstad.

Disse spiller på konserten

Kent Aune, Chand, Kine Kvalstad, Ida Ganes Støland, Trine Harbak, Marte Saur Heiland, Willy's Wonderland.

Også i Levanger og Stjørdal blir det arrangert minnesmarkeringer 22. juli.