Reiser 1.725 mil for å studere

I sommer tar flere namdalske studenter farvel med Norge for å bli utvekslingsstudenter.

MYE Å SE FRAM TIL: Det er ingen tvil om at 17-åringen både ser fram til og er spent på det kommende året i New Zealand. 

arkiv

NAMSOS: Ellen Homstad (17) fra Skage i Overhalla er en av dem som skal tilbringe et helt år i New Zealand.

– Jeg skal lengst sør på nord øya, ikke langt fra hovedstaden. De fleste som reiser på utveksling reiser til USA, men jeg føler det er veldig mye av deres kultur også her i Norge, både når det kommer til TV og musikk. Jeg hadde lyst til å se og lære noe nytt, og oppleve en helt ny kultur, forklarer overhallingen.

Anerkjent skole

Fra og med neste semester skal hun gå på Hutt Valley High School, en videregående skole med rundt 1600 elever. Skolen er kjent for å være flink til å legge til rette for internasjonale elever. Skagejenta forteller selv at skolevalget var det hun selv som tok.

– Hvilken skole jeg skulle gå på har jeg visst lenge, før jeg fikk vite familie. Jeg driver med friidrett, og det var derfor viktig for meg å blant annet finne et friidrettsmiljø, noe jeg fant på denne skolen. Kontaktpersonen min var også med å hjelpe meg i prosessen med valg av skole, forteller hun.

For under en måned siden ble det også klart hvilken vertsfamilie hun skulle bo sammen med. De utvalgte ble en vertsmor på 53 år og en vertsfar på 61 år, som flere ganger har tatt imot utvekslingsstudenter og derfor er godt innført i systemet.

– Det er en ganske stor familie, bestående av åtte barn som nå er voksne og har flyttet ut. De bor i et veldig stort og nyrenovert hus som ligger litt i skogkanten og ikke midt i byen, noe jeg er litt glad for. De har også mye familie ellers i landet. Jeg har inntrykk av at de er veldig familieorientert. Det skal også komme en tysk utvekslingsstudent som skal være der samtidig som meg, men han drar igjen i desember, sier Homstad.

Nå begynner også avreisen å nærme seg med stormskritt og den 21. juli går turen til New Zealand.

– Det er en veldig surrealistisk situasjon. Det å bare skulle reise fra alt jeg kjenner, å bo i et helt annet land i et år, er litt rart. Jeg vet ikke helt hvordan man blir klar for noe slikt, men jeg føler meg mentalt klar. Det er bare å hoppe ut i det, sier Ellen.

Spent

Selv om det for de aller fleste blir en omvending er det ingen tvil om at det er en hel masse å se fram til i det kommende året.

– Jeg gleder meg masse til å møte nye folk, komme i nye situasjoner, møte ny kultur osv. Jeg tror det blir utrolig spennende, avslutter hun.