Minst 84 drepte i terrorangrep

Minst 84 mennesker ble drept under et terrorangrep i Nice i Sør-Frankrike torsdag kveld. – Frykten kjennes så forferdelig godt i kroppen, sier Johannes Børstad fra Høylandet.

(AP Photo/Luca Bruno)  Foto: Luca Bruno

arkiv

NICE: Feiringen av Bastille-dagen, Frankrikes nasjonaldag, var i full gang da en lastebil kjørte rett inn i en folkemengde ved 22.30-tida torsdag kveld.

Ifølge NRK

84 drept, 50 såret

Lastebilen kjørte to kilometer langs Promenade des Anglais, hovedgaten i Nice, som var full av mennesker. Ifølge NRK

Ifølge vitner skal det ha blitt løsnet skudd fra lastebilen. Dette er foreløpig ikke bekreftet av franske myndigheter.

84 mennesker er så langt meldt drept etter det Frankrikes president Francois Hollande omtaler som et terrorangrep. Minst 50 er skadd, og tilstanden til 20 av disse skal være kritisk.

Flatanger-kvinne opplevde dramaet

ikke er meldt om norske ofre etter angrepet.

Kjæresteparet Johannes Børstad og Marianne Helmo Opdal fra henholdsvis Høylandet og Namsos hadde akkurat kommet på hotellet ved strandpromenaden i Nice da terroren startet.

– Vi løp ned i resepsjonen for å høre hva som hadde skjedd. I døra møtte vi på masse folk. Det er bare tilfeldigheter at vi ikke sto like ved bussen da det skjedde. Frykten kjennes så godt på kroppen, sier Børstad til NA.

– Du blir veldig shaky når det skjer, sier Børstad.

Han tok kontakt med Utenriksdepartementet, for å høre hva de skulle gjøre. Beskjeden var klar: Hold dere på hotellrommet.

Utover kvelden ringte de heim til sine nærmeste for å fortelle at de var trygge, mens tårene trillet.

Da Dagsrevyen ringte Johannes og ba han direkterapportere fra Nice, måtte han si nei. Han maktet ikke, følelsene var for sterke, han var redd for seg selv og kjæresten.

– Det er en følelse som jeg aldri før har hatt. Frykten for både meg og Marianne. Selv om vi satt i sjuende etasje på hotellet, følte vi oss ikke trygge i det hele tatt. Du blir litt paralysert og undrer på om det skjer mer terror. Helt forferdelig. Du blir satt ut av spill. Uvirkelig, beskriver Johannes Børstad.

Paret skal egentlig være i Nice til onsdag. Men nå vet de ikke hva det gjør. Det kan godt hende deavbryter ferien og reiser heim før planlagt.

Løp inn

En annen av dem som opplevde dramaet på nært hold er Marit Morken fra Flatanger.

– Vi var maks 200 meter unna, og vi kom gående derfra. Først så vi to politifolk som løp i den retningen. Så kom folk stormene i den retningen vi gikk. Da løp vi og kom oss inn på hotellet, sier Morken til Flatangernytt

Sammen med familien løp hun i panikk for å komme seg unna, og forklarer at hun ikke var klar over hva som skjedde. Hun og familien kom seg etter hvert i sikkerhet på hotellrommet.