Utdanner seg til ingeniører: Erik får betalt – mens Yannick må betale

Den ene får betalt – den andre opparbeider seg studielån. Studierådgiver Tove Jenssen mener det finnes både fordeler og ulemper med å ta utdanning i Forsvaret.

Fordeler: Erik Prebensen fra Namsos ser mange fordeler med å ta ingeniørutdannelsen sin i Forsvaret.FOTO: BJØRN TORE NESS 

Harde kår: Prebensen innrømmer at feltukene er fysisk tøffe, men presiserer at han hadde forberedt seg godt. FOTO: PRIVAT 

Utfordrende: Yannick Karekezi trives med en utfordrende utdanning. 

arkiv

NAMSOS: Mens andre studenter skraper sammen noen kroner for å ha råd til nudler, får ingeniørstudenter i militæret både mat og boplass fra Forsvaret – i tillegg til at de tjener rundt 80.000 kroner i året.

– Jeg får tjenestetillegg, så jeg tjener nesten like mye som vanlige studenter får i stipend hver måned, sier Erik Prebensen.

Prebensen har gått ett år ved Forsvarets ingeniørutdannelse i data- og kommunikasjonssystemer. Men at han skulle havne der var en tilfeldighet.

– Jeg hadde i utgangspunktet ikke tenkt til å ta utdanning i Forsvaret, sier Prebensen.

– Plutselig en dag i etterkant av sesjon, ringte det fra militæret. De sa jeg hadde de rette fagene fra videregående, og lurte på om jeg ville ta ingeniørutdannelse, forklarer han videre.

Bundet til forsvaret

Ingeniørutdannelse gjennom Forsvaret tar tre til fire år, med tilsvarende mange pliktår. I pliktårene er man er nødt til å jobbe i Forsvaret, det er noe Prebensen ser positivt på.

– Jeg har jo ikke noe annet valg enn å jobbe i Forsvaret etter endt utdannelse, men på den andre siden er jeg jo sikret jobb, sier han.

I år har over 300 håpefulle søkt om å ta ingeniørutdannelse i Forsvaret, mens det finnes bare 40 skoleplasser. Prebensen ser at det er et trangt nåløye, men samtidig gjør det at flere fullfører studiet.

– Alle studentene i klassen min fullførte førsteåret, sier han.

– Vi gjør jo alt sammen, så vi blir en veldig sammenspleiset gjeng som hjelper hverandre med studiene, legger han til.

Trives med frihet

Yannick Karekezi har derimot valgt å ta ingeniørutdannelse ved Norges arktiske universitet i Narvik. Hvert år opparbeider han seg 60.000 kroner i studielån, men han synes ikke det er noe problem.

– Det går fint. Jeg synes uansett at utdanning i Forsvaret ikke virker som noe for meg, sier han.

Karekezi forklarer at han ønsker å ha mer frihet både under og etter endte studier.

– Jeg ser for meg et sivilt liv etter utdanninga, kanskje finne meg en kjæreste og stifte familie. Og derfor ønsker jeg ikke å bli bundet i flere år, forklarer han.

Det er derimot mange flere som faller av ved ingeniørutdanninga på universitet enn det er i militæret.

– Vi var rundt 70 når vi startet, nå er vi bare 40, sier Karekezi.

Ulemper og fordeler

Rådgiver på Olav Duun videregående skole, Tove Jenssen, ser både fordeler og ulemper med å ta utdanning i Forsvaret.

– Man får jo en kostnadsfri utdanning, men samtidig binder jo man seg også til pliktår.

Etter en treårig ingeniørutdannelse ved et universitet, vil man sitte igjen med et studielån på cirka 180.000. Sånn er det bare, mener Jenssen.

– De aller fleste vil jo sitte igjen med et studielån etter endt utdanning, sier hun.