Husk å forsikre ferien

Er du sikker på at reiseforsikringa gjelder for det du skal gjøre i ferien? Sommerferien kan bli ekstremt mye dyrere hvis forsikringen ikke er i orden.

DEKKES: Fjellklatring dekkes av de fleste reiseforsikringer. Men bare så lenge det kan klassifiseres som sportsklatring. Har klatringen preg av å være ekspedisjon, og over et gitt antall høydemeter, må du tegne tilleggsforsikring. FOTO: NTB scanpix 

arkiv

Årlig rapporteres det om ferierende nordmenn som havner i økonomiske problemer fordi de har måttet betale for medisinsk behandling og syketransport fra fjerne strøk av egen lomme – utgifter som raskt kan stige til mange hundre tusen kroner.

– Eller én million kroner, for den saks skyld. I USA, for eksempel, er det svært høye døgnpriser på sykehus, og ikke uvanlig at det chartres fly ved hjemsendelser. Er ikke forsikringen i orden, blir sluttregningen en tragedie for den eller de det gjelder, sier Vidar Korsberg Dalsbø, kommunikasjonsrådgiver i DNB skadeforsikring.

DEKKES IKKE: Har du lagt igjen vesken i en parkert bil, med vinduet åpent eller over natten, får du neppe erstatning. 

 

Én av fem nordmenn reiser uten gyldig reiseforsikring, viser tall fra forsikringsbransjen. Det skyldes trolig ikke bare et ønske om å spare penger på feriebudsjettet. Noen er rett og slett ikke klar over at de ikke er forsikret. Mens andre som er forsikret, ofte ikke kjenner til hvilke begrensninger og unntak som gjelder.

– Vi erfarer at mange enten har trodd de har forsikring, eller at den de har er utilstrekkelig, sier Ann Hege Skogly, kommunikasjonsrådgiver i Forbrukerrådet.

Tilleggsforsikring

Backpackere og eldre bør være spesielt oppmerksomme på ett punkt, det som handler om tids- begrensning. Ved utenlandsopphold varer de fleste reiseforsikringer ikke mer enn 30 til 45 dager.

– Her går mange i «fella». Man har for eksempel tegnet reiseforsikring for ett år, men ikke fått med seg at den kun gjelder for 30–45 dager i strekk. Skal du være i utlandet uavbrutt over lengre tid, bør du derfor snakke med forsikringsselskapet og tegne en tilleggsforsikring, sier Vidar Korsberg Dalsbø.

DNB forsikring får også en del henvendelser knyttet til ulykker i leid kjøretøy.

– I mange land kan trafikkulturen og reglene oppleves som svært annerledes enn her hjemme. Og du kan få store juridiske problemer ved for eksempel å kjøre på noen. Så når du leier bil eller moped/scooter, kjøp for all del forsikring samtidig. Reiseforsikringen alene vil ikke holde, advarer Korsberg Dalsbø.

SOMMER OG SOL: En god reiseforsikring kan spare deg for mye penger om uhellet er ute i ferien. 

 

Pass på verdisakene

Tyveri er trolig det ferieuhellet flest misforstår reglene rundt – og følgelig føler seg «snytt» av forsikringsselskapene i forbindelse med.

– Vi får mange klager på forsikring knyttet til tyveri. Hvis du for eksempel legger fra deg kameravesken på et restaurantbord mens du bestiller en drink i baren, kan forsikringsselskapet avkorte utbetalingen med opptil 100 prosent. Det samme gjelder hvis du har verdigjenstander liggende i en parkert bil over natten, sier avdelingsleder ved Finansklagenemnda, Lotta Bjørknes.

Nemnda får også mange henvendelser knyttet til skader på gjenstander, som foto- og datautstyr.

– Hvis for eksempel en bil dulter borti deg ved et uhell og du mister kameraet i bakken, er det ikke nødvendigvis dekket. I slike tilfeller tar man ofte utgangspunkt i loven om skadeverk, hvor det legges til grunn at skaden må ha blitt forvoldt med viten og vilje, legger Bjørknes til.

DEKKES IKKE: Skader som oppstår i forbindelse med leid motorkjøretøy, dekkes som regel ikke av reiseforsikringen. Kjøp alltid egen forsikring der du leier kjøretøyet. 

 

Det gjelder altså å lese nøye det som står med liten skrift i den forsikringspolisen du vurderer, dersom du skal unngå sure overraskelser.

– Selv om det kan føles som et ork å sette seg inn i alle vilkårene, anbefaler vi på det sterkeste å gjøre det. Det kan koste deg dyrt å la være, sier Ann Hege Skogly i Forbrukerrådet.

Forbrukerrådets nettjeneste finansportalen.no har en egen kalkulator for reiseforsikring, som skal gjøre det enklere å sammenlikne ulike forsikringer ut fra dine behov.

DEKKES IKKE: Reiseforsikringen din dekker antakeligvis ikke verdigjenstander som er plassert i ekspedert bagasje. Ta derfor med deg kamera, smykker og liknende i håndbagasjen. 

 

Vanlige «forsikringsfeller»

Dette er noe av det vanligste ferierende nordmenn ikke er klar over når det gjelder reiseforsikringen:

• Tyveri av reisegods ved flyreiser dekkes normalt ikke hvis du har plassert verdigjenstander i ekspedert bagasje. Derfor bør du ta med deg kamera, smykker og andre verdigjenstander om bord i flyet som håndbagasje.

• Stjålne og misbrukte kredittkort dekkes ikke av reiseforsikringen. Blir du utsatt for denne typen tyveri, er det kortselskap og eventuelt banken du skal ta opp saken med. Stjålne kontanter opptil et visst beløp kan derimot bli refundert gjennom vanlig reiseforsikring.

• Dersom du skader andre personer eller gjenstander med leid motorkjøretøy, vil dette ikke være dekket. Derfor bør du tegne egen forsikring der du leier kjøretøyet.

• Med et gyldig europeisk helsetrygdkort (helfo.no) har du innenfor EØS-området rett på de samme helsetjenestene som innbyggerne i landet du befinner deg. Derfor tror noen at man egentlig ikke behøver reiseforsikring. Men egenandelen kan være høy, og hjemreise/syketransport vil ikke nødvendigvis bli dekket. Uten reiseforsikring kan du derfor risikere store uforutsette utgifter.

DEKKES KANSKJE: Er du glad i kiting eller paragliding, bør du dobbeltsjekke at din reiseforsikring dekker denne typen aktivitet. 

 

• Havner du i en ulykke der høyt inntak av alkohol kan hevdes å være medvirkende årsak, er det sannsynlig at reiseforsikringen ikke dekker eventuelle utgifter/erstatningskrav.

• Er du blant de mer spenningssøkende, vær obs på at noen forsikringer ikke dekker ulykker knyttet til det som kan oppfattes som ekstremsport. For eksempel strikkhopp, fallskjermhopping/paragliding, rafting/elvepadling, kiting og turer med luftballong. Dette er imidlertid et område der selskapene er i gang med en «liberalisering», fordi statistikken tilsier at såkalt ekstremsport ofte har lavere ulykkesfrekvens enn mer vanlige ferieaktiviteter som fotball.

• Skal du for eksempel reise jorda rundt, vær klar over at de fleste reiseforsikringer opphører ved utenlandsopphold på over 30–45 dager i strekk. Denne tidsbegrensningen nullstilles imidlertid hver gang du er hjemme.