«Jordbærkurvene blir sikkert veldig dyre»

Jordbæråkre i fare

Gråskimmel herjer jordbæråkre på Sør-Vestlandet, men jordbærbonde Åge Hammer fra Høylandet er ikke bekymret for avlinga i år.

Fri for sopp: Jordbærbonden Åge Hammer sjekker selv åkeren sin morgen som kveld, og fram til nå er han ikke rammet av den ødeleggende soppen. 

FINE BÆR: Åge Hammer har drevet med jordbær i en årrekke, og viser gjerne fram de røde og fine jordbærene. 

arkiv

HØYLANDET: Gråskimmel er en sopp som kan angripe ulike bær og andre planter, og hele 40 prosent av den normale produksjonen på Sør-Vestlandet ser ut til å gå tapt.

Økonomiske vansker

Er været svært fuktig, er det fare for at soppen setter seg.

– Soppen ligger i alle åkre hele tida, men setter seg bare på planter om den får åtte timer sammenhengende vanntilførsel, forteller Hammer.

Normalt sett råtner rundt ti prosent av avlinga hvert år. Om åkeren blir sterkt rammet av soppen, kan det få store økonomiske konsekvenser.

– Det blir mye mer sortering av bær, som igjen krever mer arbeidskraft. Det blir mye mer arbeid for dem som plukker og sorterer bærene, sier han.

Hammer frykter det blir mer import fra utlandet om flere rammes av soppen.

– Jeg tror det vil bli manko på norske bær om soppen setter seg, forteller Hammer.

Selv om mange avlinger allerede er ødelagt, skal jordbærene fra tidligere i år redde sommeren. Han fortsetter med å fortelle at prisene på kurvene vil øke kraftig.

Forebygg etablering

Sporene etter soppen kan sitte i avlinga i flere år og overlever lave temperaturer, men Hammer sier rett sprøyteprogram kan forhindre spredning.

– Vi bruker et anbefalt program som skal hjelpe til med å bli kvitt soppen.

Å spre plantene lengre fra hverandre hjelper også. Sprer man plantene blir det bedre luftsirkulasjon, som forhindrer videre spredning.

Noen raser av gråskimmel blir ikke påvirket av sprøytemidlene, de har utviklet resistans mot dem. Mange frykter at flere og flere raser av soppen vil bli resistente.

Norges Bondelag mener tiltak som kartlegging av jordbæråkre som er resistente mot soppen er lurt, men noe slikt vil koste stort.

Det må sies at gråskimmel ikke er farlig for mennesker.