Elever renoverte omsorgsbolig til passivhusstandard

Langt fra passive

I to år har elever fra Olav Duun videregående skole gjennomført en oppgradering av en omsorgsbolig til passivhusstandard. Nå er boligen innflytningsklar.

MANGLER NAVN: Ved hjelp av Sintef Trondheim har elevene på VG2 byggteknikk, Vegard Høstland, Jesper Glømmen Pedersen, Marius Bjerkestrand, Nils Gunnar Modell og Mathias Wester omgjort en omsorgsbolig til passivhus.FOTO: PRIVAT 

FIKS FERDIG: Denne omsorgsboligen i Overhalla er nå omgjort til passivhus – ved hjelp av elever fra Olav Duun videregående skole. 

UTFORDRENDE: Elev Magnus Holmvassdal, her sammen med faglærer Ståle Tranås, er glad for å ha vært en del av renoveringa. 

arkiv

OVERHALLA: Elevene har deltatt på kurs i oppgradering av boliger gjennom Sintef Byggforsk.

Nå er boligen oppgradert til passivhusstandard – og elevene oppgradert på passivhuskunnskap.

Arbeidet med oppgraderinga av tomanns-omsorgsboligen i Overhalla kommune har pågått siden høsten 2014, og er nå ferdigstilt.

Det er elever fra bygg- og anleggsteknikklinja på Olav Duun vgs. i Namsos som har utført mesteparten av arbeidet i samarbeid med GL-Bygg fra Overhalla.

Konstruert arbeidsplass

Også elever fra klima, energi og miljø-linja har bidratt i prosjektet.

– Oppgraderingsprosjektet har vært mye artigere enn å være i hallen på skolen, selv om det har vært en del utfordringer undervegs, sier elev Magnus Holmvassdal mens han står sammen med faglærer Ståle Tranås på bygg- og anleggsteknikklinja på Olav Duun vgs.

Faglæreren Ståle Tranås er fornøyd med at prosjektet har vært sammenliknbart med en ordinær byggeplass.

– Prosjektet har vært såpass stort at det har vært mulig å plassere til enhver tid 15 elever til ulike oppgaver. Sammen med klima, energi og miljø-elevene har vi fått konstruert en arbeidsplass som likner på den elevene vil møte, sier Ståle Tranås, faglærer på bygg- og anleggsteknikklinja på Olav Duun vgs.

Roser kommunen

Han er fornøyd med at prosjektet har vært mer utfordrende for elevene enn det et nybyggprosjekt ville vært, og gir ros til kommunen for det gode samarbeidet.

Overhalla kommune har selv avsluttet de innvendige arbeidene på boligen.

– Skolen avsluttet arbeidet rett før ferien, så de har gjort mesteparten av arbeidet både utvendig og innvendig. Totalt sett er vi veldig fornøyde med resultatet og vi har hatt et veldig godt samarbeid med skolen, sier ledende vaktmester Trond Geving i Overhalla kommune.

Kommunen har ikke fått gjennomført den endelige trykktesten på boligen ennå. Geving tror at de skal komme godt ned til kravet i standarden som ligger på 0,6.

– Boligen er nå tilpasset dagens krav til pleie- og omsorg med breiere inngangsparti, god plass rundt pleieseng og god plass rundt toalettet. Boligen har også fått et tilbygg på 18 kvadratmeter. I tillegg er boligen energioppgradert tilsvarende kravene i passivhusstandarden som er minstekravet Overhalla kommune stiller ved oppgradering av egne bygg og boliger.