Rydder sagaøya ren

For fjerde år på rad besørger Marine Harvest AS rydding av strender på Leka. En populær sommerjobb!

RYDDER: Vegard Strand (til venstre) og Sigve Thorvik med noe av rasket de har plukket fra strendene på Leka. 

arkiv

Skei: Vegard Strand (25) og Sigve Thorvik (16) bruker knappe to sommeruker på strandaksjonen.

– Vi har ryddet strendene fra Skei til Solsem og skal nå forsette på Madsøya, forteller de to unge lekværingene. Eldstemann har vært med på ryddinga flere sommere og konstaterer at situasjonen faktisk blir bedre og bedre for hvert år.


Ikke så mye fra oppdrett

Hjørn Strand i Marine Harvest sier at firmaet satser på å rydde innersiden av øya der leia går og der forurensinga vises best. Leka kommune rydder området ved kulturstien på Skei, mens oppdrettsfirmaet de siste årene har tatt ansvar selv for strandryddinga. Etter det Strand vet, er det bare Marine Harvest som rydder på samme måte på Leka.

– Ryddinga viser at det faktisk ikke er så mye av avfallet som kommer fra oppdrettsnæringa selv. Mye kommer fra båter som passerer i leia, forteller ryddekarene.

Det er tauverk, taustumper, plast fra landbruket og deler av landganger rundt merdene som blåser bort i storm rydderne finne mest av.

– Men det er mye rart, vi har blant annet funnet et bilbatteri, sier ungdommene.


Samme opplegg neste år

Arbeidskarene bruker en liten båt til å komme rundt langs strendene, mens søppelet puttes i sekker og fraktes til oppsamling på en større oppdrettsbåt.

Været har vært brukbart til utejobbinga i de snart to ukene, bortsett fra litt regn i forrige uke. Lønna synes ungdommene er grei og jobben er fin. Men til helga er det slutt for i år.

– Vi akter imidlertid å kjøre samme opplegg neste år, sier Hjørn Strand.