– En seier for nøkkerosa

Den røde og uvanlige nøkkerosa i Nærøy var i ferd med å dø ut. Men etter redningsforsøk i 20 år, lever nøkkerosa nå i beste velgående.

BLOMSTRER: Det var fare for at den røde nøkkerosa ville dø ut, men nå er planten reddet og den blomster for fullt. Anne-Lise Arntsen har vært leder for prosjektet i mange år. 

arkiv

KOLVEREID: I Løypmotjønna i Bjørndalen var det mange av de røde nøkkerosene som du finner i Nærøys kommunevåpen. Dette trodde folk i området var normalt fram til i 1950-årene.

– Nøkkerosa er vanlig i hele landet, men bare hvit og gul. De vi har her er blitt røde på grunn av en mutasjon, sier Anne-Lise R. Arntsen.

Hun var leder i Hageselskapet Ottersøy og omegn da prosjektet med å berge de uvanlige nøkkerosene begynte i 1989, og har vært leder i prosjektet siden.


Halvgale samlere

– Da den røde nøkkerosen ble kjent, ble plantesamlere halvgale. Flere reiste til Løypmotjønna for å få med seg en bit av plantens rot for å avle den fram selv, sier Arntsen.

Men på grunn av enorme mengder næring og vekst av andre planter, gror tjønna igjen.

– Sakte, men sikkert ble den røde nøkkerosa utkonkurrert av andre arter i Løypmotjønna.

Hageselskapet prøvde først å holde nøkkerosas konkurrenter i sjakk, noe som fungerte dårlig.

– Vi brukte flere år, mye arbeid og mye penger på å rydde vekk de andre artene før vi skjønte at dette ikke ville gå. Heldigvis fikk vi tatt flere stiklinger fra Løypmotjønna som vi plantet i Storveavatnet før den siste morplanten døde. Av de var det bare én plante som kom seg, og den var vi så redd for at vi torde ikke ta stiklinger fra den.

– Vi begynte å miste litt trua, helt fram til en hageinteressert mann fra Oslo kontaktet oss, sier Arntsen.


Blomstrer for fullt

Han hadde avlet fram røde nøkkeroser som opprinnelig stammet fra Løypmotjønna, og sendte stiklinger til hagelaget.

– Vi leide inn dykker som plantet stiklingene i fire forskjellige vann, og det virket, jubler Arntsen.

For nå blomstrer den røde, uvanlige nøkkerosa for fullt i blant annet Storveavatnet og Lisetjønna.

– Dette er virkelig en seier for oss som har arbeidet hardt for å redde den, men også en seier for nøkkerosa, sier Arntsen.