– Folkehøgskolen er en motvekt til prestasjonsjaget

Aldri før har så mange søkt til opptak for folkehøgskoler i Norge. Bjørn Olav Nicolaisen mener at folkehøgskolene kan være et fristed.

Motvekt: Rektor ved Namdals folkehøgskole, Bjørn Olav Nicolaisen, mener at folkehøgskoler kan være en motvekt til prestasjonsjaget. 

Rekordstor søkning: Hele 16 prosent flere enn i fjoråret har søkt for å komme inn på Namdals folkehøgskole. 

arkiv

GRONG: Stadig flere velger å ta ett år på folkehøgskole før høyere utdannelse. Rektor ved Namdals folkehøgskole, Bjørn Olav Nicolaisen, kan fortelle at det i år er rekordstort antall søkere før høstens skolestart.

– Totalt sett så har vi hatt en økning på hele 16 prosent fra fjoråret, sier han.

Folkehøgskolen har satset på å tenke nytt, og gi et alternativ til de elevene som ikke ønsker å gå de tradisjonelle fagene.

– Tradisjonelt sett har folkehøgskoler alltid vært et steg foran med tanke på å tilby nye fag, forklarer Nicolaisen.

– Man må tenke nytt for å få fylt opp plassene, legger han til.


Fristed fra press


Nicolaisen mener at årsaken til at folkehøgskoler øker i popularitet er at flere ungdommer trenger et fristed.

– Veldig mange sier at de er utsatt for et voldsomt press og ønsker å finne sitt frirom hvor de kan utvikle sine interesser og tenke over framtida, uten å ha prestasjonsjaget hengende over seg, forklarer han.

På en folkehøgskole møter lærerne elevene på en helt annen måte enn på videregående, mener han.

– Her kan elevene være helt ærlig overfor lærerne sine uten å tilpasse seg med tanke på karakterer, forklarer rektoren.


Populære fag


Nytenkingen har ført til at Namdals folkehøgskole har lagt til flere nye fag i sitt totale tilbud de siste årene. E-sport er ett av de nye fagene som virkelig har falt i smak hos ungdommene.

– I år har vi 175 søkere, mens vi bare har 20 plasser, sier Nicolaisen.

Stolt kan Nicolaisen fortelle at skolen var blant de første folkehøgskolene i landet til å tilby E-sport som fag og at det også har gitt resultater for elevene.

– En av våre tidligere elever var blant landets beste spillere av nettspillet League Of Legends, og ble tilbudt en plass på et profesjonelt E-sportslag i Tyrkia, forteller han.


Plass for modning


På mandag var det nasjonalt opptak for høgskoler og universiteter her til lands, og tusenvis av ungdommer måtte skuffet innse at de ikke kom inn på drømmestudiet. Nicolaisen mener det er flere som søker folkehøgskole på impuls, og mener at det kan være et nyttig alternativ for ungdommer som ikke ble fornøyd med det nasjonale opptaket.

– Opptak for folkehøgskoler starter i februar og varer som regel til plassene er fylt opp, sier han.

– Man lærer mye av både fagene og det å bo i fellesskap. Det er definitivt en plass for å modnes og tenke videre, legger han til.