Johan er født med astma og bruker Ventoline regelmessig

Langrennsutøveren Johan Hundseth fra Kolvereid bruker samme astmamedisin som onsdag fikk Martin Johnsrud Sundby utestengt.

ASTMATIKER: Johan Hundseth har hatt astma hele livet. Han er avhengiv av Ventoline for å fungere. Å kombinere det med idretten er lovlig så lenge bruken rapporteres inn. 

arkiv

KOLVEREID: Unnlatelse i å søke om medisinsk fritat av den astmamedisinen Ventoline gjør at langrennsstjerna Martin Johnsrud Sundby er utestengt fra sporten i to måneder framover. Norges Skiforbund har imidlertid tatt på seg all skyld, ettersom de trodde det ikke var nødvendig å melde ifra om medisinbruken.


Ny sjekk før vinter


Johan Hundseth synes det er trist at Johnsrud Sundby skal ta all straffa for søknadstabben.

– Det er utrolig synd for han og for sporten, men regler er regler og må følges. At skiforbundet tar på seg alt ansvar, skulle bare mangle. Johnsrud Sundby har jo bare fulgt sine legers anbefalinger, sier kolveriken.

Han er selv født med astma, og bruker medisinen Ventoline. Dette er et fullstendig lovlig legemiddel så lenge bruken rapporteres inn.

– Jeg bruker Ventolin av og til. Spesielt i perioder når det er fuktig og klam luft ute. Da kan jeg få en reaksjon i brystet med en del slimutvikling, sier Hundseth.

Han er trygg på at hans bruk meldes ifra på en korrekt måte av legen sin.

– Legen er ganske rutinert og har kontroll. Du kan ikke ta alt i dine egne hender. Du må kunne stole på de rundt deg, mener han.

Langrennsutøveren vil likevel være ekstra nøye med at alt går riktig for seg før den kommende skisesongen etter nyheten om Johnsrud Sundbys utestengelse.

– Det er klart du får øyene litt ekstra opp. Du må jo sjekke igjen at alt er klart til vinteren. Det blir en gjennomgang på det, sier Johan Hundseth.


Ikke uvanlig


Avdelingsleder Frode Moen i Olympiatoppen Midt-Norge sier det ikke er uvanlig at toppidrettsutøvere bruker astmamedisin.

– De tar medisiner fordi de har fått påvist en astmadiagnose av helseapparatet. Av det jeg har erfaring med, kan astmaen enten være medfødt eller komme som en følge av at man har trent eller konkurrert i altfor sterk kulde kombinert med høy luftfuktighet. Sistnevnte kan gjøre at ventilasjonssystemet blir skadet, sier Frode Moen.

Saken om Johnsrud Sundbys brudd på WADA-reglementet har blitt behandlet i over et år. Selve dommen ble presentert 11. juli i år av Idrettens voldsgiftsrett (CAS). I tillegg til utestengelsen har Johnsrud Sundby fått flere renn i foregående sesong strøket.

Han mister dermed sammenlagtseieren både i Tour de Ski og verdenscupen. Skiesset fra Trøndelag, Petter Northug Jr., tar som følge av dette over Tour-triumfen for sesongen 2015/16.