«Pepsi» ble påkjørt av tog i 130 km/t - og overlevde!

I bakspeilet så lokføreren hunden flakse flere meter opp i lufta. – Jeg var helt sikker på at jeg lette etter et dødt dyr, sier Kent Frode Gjersvik.

Sammen igjen: «Pepsi» er på bedringens veg etter sammenstøtet med toget, og hun reiser seg sakte når Øivind Sagmo lokker med en liten godbit i hagen på Lassemoen. Det var herfra hun og «Røya» (i midten) forsvant tirsdag ettermiddag. 

Helten: – Jeg er veldig glad det endte sånn. På mine sju år i Jernbaneverket er dette første gang jeg har blitt kalt ut til en hundepåkjørsel. Da er det helt fantastisk at den også overlever. Tenk, den blødde ikke engang, sier Kent F. Gjersvik. 

arkiv

LASSEMOEN: Et tog treffer en 23 kilo tung hund i 130 km/t. Det er i utgangspunktet rått parti. Det trodde også Kent Frode Gjersvik da han ble oppringt heime i Namsskogan klokka fem tirsdag ettermiddag.

Et godstog hadde kjørt på en hund ved Follmer, omtrent sju kilometer sør for Lassemoen stasjon. Rutinemessig ble vakta i Jernbaneverket varslet, så dyret kunne bli hentet.

– Jeg fikk høre at lokføreren hadde sett i bakspeilet at hunden fly bort fra sporet. Så jeg var sikker på at jeg lette etter et dødt dyr, sier Gjersvik.


Ga nesten opp


Overraskelsen var derfor stor da den sju år gamle pointeren knurret da Gjersvik fant henne etter å ha lett langs sporet i godt over én time.

Da hadde det gått mer enn tre timer siden påkjørselen.

– Jeg var egentlig i ferd med å gi opp da jeg nesten tråkket på henne. Men siden jeg har hund selv, kjente jeg på at jeg ville finne den så vi kunne få varslet eieren, forteller han.

Etter å ha vunnet dyrets tillit, fikk han båret hunden opp på firhjulingen og etter hvert over i bilen. Derfra bar det rett til dyrlegen i Grong.

På dette tidspunktet hadde «Pepsi» vært savnet siden klokka ett på ettermiddagen. Det var da gått seks timer siden Øivind Sagmo oppdaget at «Pepsi» og den ett år gamle engelske setteren «Røya» var borte.


Lette med drone


– Vi hadde lett overalt. Jeg hadde vært på E6, på skogsvegene, ja til og med fløyet over området med drone, forteller Øivind som har tatt turen fra Svelgen i Sogn og Fjordane til sommerhuset på Lassemoen sammen med kona Mona og sønnen Oliver (5).

– Det er barndomsheimen til bestefar, forteller han.

««Røya» kom tilbake etter noen timer, men «Pepsi» var ikke å se. Til slutt ringer Øivind til politiet for å melde hunden savnet.

– Jeg fikk vite hva som hadde skjedd, og prøvde å ringe veterinæren med en gang, forteller Øivind.


Hiver etter pusten


Der var det ikke svar å få. Han var nemlig opptatt med å undersøke «Pepsi». Så Øivind satte seg i bilen og begynte å kjøre mot Grong. Like etter ringte veterinæren tilbake.

– Jeg fikk vite at «Pepsi» levde og at Giærsvik kunne ta henne med til oss siden han skulle kjøre heim til Namsskogan. Så jeg snudde og kjørte tilbake.

– Da jeg så ham komme tilbake så raskt, var jeg sikker på at vi ikke kom til å se «Pepsi» igjen, sier Mona.

Mer feil kunne hun ikke tatt. På plenen foran oss ligger den høyt dekorerte fuglehunden og gjesper. Med unntak av et hjerte som har flyttet seg litt opp i kroppen, kom hun uskadd fra det kraftige sammenstøtet.

Kraftig forslått, ja. Smerter har hun, og på grunn av at hjertet har flyttet seg er hun veldig tungpustet. Det minner om astma når hun hiver etter pusten.


Rekker jakta


– Men vi regner med at hun er oppe og går om ei ukes tid. Noe som er helt utrolig. Det skal jo ikke være mulig etter å ha blitt påkjørt av et tog, sier Øivind som har et spesielt forhold til «Pepsi».

– Jeg tror det er den beste hunden jeg noensinne har hatt. Så vi skal ha et kull på henne til vinteren for å få en valp. Men jeg tror aldri jeg får en hund som henne igjen.

– Tror du hun blir med på jakta i år?

– Jeg driver konkurranse med henne, så målet er Norgesmesterskapet i begynnelsen av september. Vi hadde startet på treninga, men nå blir det en pause.

– I år er det vel ikke plasseringa som gjelder. Den største seieren er vel om hun deltar?

– Ja. For et par dager siden var jeg jo helt sikker på at hun aldri skulle delta på noe igjen, sier en veldig lettet hundeeier.


Trodde «Pepsi» var flat


Også minstemann i huset er glad for å ha pointeren tilbake igjen. Oliver var også med og lette etter de to hundene.

– Vi klarte ikke finne henne selv om vi var ute så lenge at det ble kveld, forteller femåringen som var veldig spent på hva han skulle få se da han onsdag morgen fikk vite at hunden var påkjørt av et tog.

– Han lurte på om «Pepsi» var flat, smiler pappa Øivind.

Flat var hun ikke. Men hun har stort sett ligget flat siden heimkomsten.

– Men i dag gikk hun ut i hagen selv, så det går framover.