Fra kjendisliv i Hollywood til Terjes gamle bælg

Operasangeren Odd Wannebo døde 16. juli - 84 år gammel. Namsosingen gjorde seg bemerket på de store scener rundt om i verden - blant annet i Royal Albert Hall. Her er en sak fra NA-arkivet, laget av journalist Runar Moen i 2012:

FIKK OMVISNING I 2012: Martin Hågensen på Rock City viser operasanger Odd Wannebo trekkspillet til Terje Tysland.  

arkiv

NAMSOS: Odd Wannebo (80) har tatt den lange reisa Åge synger om – fra Namsos til Royal Albert Hall. Nå har han returnert – etter å ha levd som operasanger i USA i 50 år.

– Her startet trønderrocken, sier Martin Hågensen og holder fram det gamle trekkspillet til Terje Tysland.

Odd Wannebo lytter interessert mens lederen av opplevelsessenteret på Rock City snakker om Prudence fra scenekanten.

Det er ikke alle som får en privat omvisning i trønderrockmuseets lokaler. Men så er det heller ikke hvem som helst som er på besøk.

– Jeg har sunget på de største scenene i verden og levd et utrolig rikt liv. Men nå er jeg tilbake – for godt, sier Wannebo.
Med innslag av amerikanske ord og uttrykk kan Wannebo fortelle om et innholdsrikt og stjernespekket liv. Nærmere en musikalsk Askeladd kan en ikke tenke seg – fra små og enkle kår i etterkrigstidas Namsos, til de store scener i verdens metropoler.
 

Litt av et liv

Oppvokst i en heim der mor ofte spilte plater – først på Angelskjæret, så like over gata for Frelsesarmeen inne i sentrum – ble sang og musikk tidlig en naturlig del av livet til Odd. Som utdannet konditor jobbet han ei stund som baker, før han flyttet til Oslo for å gå kunst- og håndverksskole. Wannebo har alltid vært kunstinteressert og har malt bilder og designet smykker.
 

Det var i hovedstaden det unge talentet fra Namsos ble oppdaget av hans barndoms ideal, Kirsten Flagstad, som ga ham solistrolle i Den Norske Opera.
 

  • LES OGSÅ:

    minneord

    Odd Wannebo til minne

    En namsosing så typisk for sin generasjon men likevel så utypisk, er gått bort.


– Jeg visste knapt hva opera var. Men så lenge jeg fikk synge var jeg fornøyd. Det var vel på operaen at jeg skjønte at jeg hadde et eller annet, sier 80-åringen.
 

Deretter fulgte en eneste lang opptur for namsosgutten. Etter fire år i Wien, der han studerte klassisk musikk, reiste han over til USA i 1963. Karrieren tok av. Siden han gjorde amerikaner av seg for 49 år siden, har han bodd i Canada, Washington, New York, Minnesota og Minneapolis.
 


Odd, eller Ode som han blir kalt «over there», kan fortelle om store opplevelser verden over – under opptredener i Hollywood Bowl og Royal Albert Hall, og om da han vant førsteprisen i en sangkonkurranse i Metropolitan Opera – et av verdens fremste operahus.
 

Har fulgt med på Rock City
 

De siste åra har han bodd blant filmstjerner og andre superkjendiser i Hollywood. En av hans bedre venner, som ofte har kommet innom på besøk, er Pat Boone. Sangeren og skuespilleren har gitt ut over 70 album, solgt over 45 millioner plater, står med 38 Top 40-hits i USA og har opptrådt i mer enn 12 Hollywood-filmer. Boone har fremdeles Billboard-rekorden med 220 uker for flest sammenhengende uker på hitlistene med en eller flere sanger.


– Joda, jeg har støtt på noen kjendiser opp gjennom åra, sier Wannebo beskjedent.
 

Fra sitt hjem i Hollywood har han fulgt med på det som har skjedd i heimbyen, og spesielt utviklinga med Rock City.
 

– Det er fantastisk å se hva de har fått til her. Jeg kjenner at jeg blir stolt, sier han.
 

Noen navn i opplevelsessenteret er ukjent, mens andre har han hørt snakk om.
 

Åge Aleksandersen har han et godt forhold til, og han kan fortelle at han nærmest daglig har hatt kontakt med Åges mor, Inger Skogmo Nilsen, siden han flyttet fra byen for over 50 år siden. De to kjenner hverandre fra da Inger jobbet på Televerket og Odd leverte telegram som bud.
 

Trekker seg tilbake
 

10. mars, dagen før sin 80-årsdag, flyttet Wannebo tilbake til byen han vokste opp i.
 

– Det har skjedd så mye her i byen. Jeg kjenner meg nesten ikke igjen, sier han.
 

Det er gått 17 år siden sist han var i Namsos. Den gang, i 1995, holdt han konsert i Namsos kirke i anledning byens 150-årsjubileum.
 

Selv om opera er nokså langt unna det rockebyen er kjent for, mener Martin Hågensen at Wannebo har betydd mye for musikkmiljøet i byen.
 

– I Namsos på 50- 60-tallet hadde man så å si bare to valg – å begynne å jobbe på saga eller å dra til sjøs. Det er ikke mange som reiste til Amerika for å bli sanger. Odd Wannebo er en av dem som har brøytet veg og turt å gå en annen retning, sier han.
 

Operasangeren er derfor også blitt en del av grunnsteinen til Rock City.
 

– Jeg føler meg beæret over det, sier han.
 

Etter et fall sitter Wannebo for tida i rullestol. Men han er fast bestemt på å trene seg opp slik at han kan opp å gå igjen. Men en ting har han sluttet med – nemlig det han kan best – å synge.
 

– Min jobb var å være sanger. Jeg har hatt mine år. Du må gi deg mens leken er god, sier han.