Hjelp! Katten min får kattunger

Ill bilde 

arkiv

VETERINÆR


Sommeren har kommet og vårens kjæresterier viser seg plutselig som en familieforøkelse. Det er ikke alltid helt planlagt og panikken kan lett bre seg da én katt er i ferd med å bli mange.

Et lite lynkurs i stell av drektige og fødende katter kan kanskje hjelpe?

En katt er kjønnsmoden fra seks måneders alder – avhengig av årstid. En drektighet varer normalt fra 57-69 dager. Forandring i form og farge på spener og økt bukstørrelse kan tyde på drektighet. En undersøkelse av veterinær kan fastslå om katten er drektig.

Drektige katter trenger økt energiinntak fra 2. svangerskapsuke og fram til avsluttet diegivning. Dette gjøres best ved å anskaffe et kattefôr beregnet på kattunger. Katten skal ha fri tilgang på mat både under drektigheten og diegivningen.

Ved fødsel vil selvstendige katter gjerne gjemme seg bort, mens katter som er avhengige av sin eier søker ofte kontakt. En fødekasse bør introduseres i god tid før fødsel og være på et sted som rolig og trekkfritt.

Fødselen går i de fleste tilfeller fint uten behov for hjelp. Når katten får pressveer og vannet går, fødes den første ungen vanligvis innen 30 minutter. Fostervannet skal være vannaktig, forholdsvis luktfritt med en fargeløs til grønlig farge. Gi moren ro når ungen kommer så hun kan bite hull i fostersekken, slikke ungen intenst og bite av navlestrengen. Noen katter er forvirret og trenger hjelp. Sørg da for at ungen har frie luftveier og at den ikke blir kald. Klipp forsiktig av navlestreng 2 cm fra navle med en ren saks. Hvis det blør knytes stumpen med en kokt bomullstråd. De neste ungene kommer vanligvis i intervaller på 5 til 60 minutter. Noen ganger kan katten ta seg en pause på 12-24 timer hvor den er rolig, spiser, sover og steller ungene før den gjenopptar fødselen. Etterbyrden kommer oftest like etter at ungen er født og mor spiser gjerne dette.


Under fødselen kontaktes veterinær ved:

  • Mørkebrun utflod eller blødninger
  • Ingen unge har kommet 30-60 min etter fostervannet har gått
  • Sterke, regelmessige veer i 30 min uten at det kommer en unge
  • Svake, uregelmessige veer i mer enn 3 timer

Sørg for at ungene ligger tørt og varmt og at de får i seg råmelk så fort som mulig. De bør ha fått i seg næring innen to timer. Både mor og kattunger trenger behandling mot spolorm fra de er to uker gamle. Ungene skal være hos mor til de er 12 uker gamle. Kattungen bør vaksiners ved 12 ukers alder.

Husk! Katten kan bli drektig igjen tre uker etter fødselen. Sørg for at hun blir sterilisert når ungene ikke trenger melk fra henne lengre.

Lykke til!