Odd Wannebo til minne

En namsosing så typisk for sin generasjon men likevel så utypisk, er gått bort.

Odd Wannebo. Selvportrett. 

arkiv

Odd Wannebo sitt liv er på mange måter en Askeladd-historie, derfor både så typisk og utypisk. Odd vokste opp i et 30- og 40-talls Namsos der det i hans familie som i mange andres, ikke var mye å rutte med. Tvert imot, det var trange tider og man hadde ikke tilgang til mer enn det som var strengt nødvendig, og i Odd sitt tilfelle knapt nok det.

Det var å prøve å få arbeid der det var mulig, på saga, kaia eller andre steder der man kunne få betalt for noen timer eller i beste fall dagers innsats. Odd var imidlertid både dyktig og heldig, han ble bakersvenn, og etter hvert baker.

Men det var en annen interesse som skulle prege hans liv mer enn noe annet. Som så mange andre i Namsos var også Odd svært opptatt av musikk. Hjemme var kreativiteten og musikkgleden stor, men det var ikke tilgang på instrumenter. Gjennom datidens «kulturskole», Frelsesarmeen og andre bedehusmiljøer, fikk han likevel utfolde sitt talent. Der var det rom for alle til både å øve og opptre. Dette skulle også prege hans forhold til religion resten av livet.

Jobben som baker var trygg, men han klarte likevel ikke å gi slipp på sine kreative evner. Midt på 50-tallet flyttet han til Oslo for å utdanne seg som reklametegner ved Kunst- og håndverksskolen. Han kom inn i flere kunstneriske miljøer, og bød det seg en mulighet til å opptre, tok han den. Det var under en slik tilfeldig konsert han ble oppdaget. Det førte til mer enn tre års utdanning i Wien, og deretter direkte inn som solist i Den Norske Opera. Besørget av ingen ringere enn Kirsten Flagstad. En lengre reise for en arbeiderklassegutt fra Namsos på denne tiden er vanskelig å tenke seg.

I de kommende årene var det de store internasjonale scener som gjaldt. Odd Wannebo lot sin mektige bassrøst runge i operahaller verden over, og opplevde stor suksess. Dette livet hadde også en negativ side, Odd fikk et alkoholproblem han senere aldri la skjul på.


  • LES OGSÅ:

    Fra kjendisliv i Hollywood til Terjes gamle bælg

    Operasangeren Odd Wannebo døde 16. juli - 84 år gammel. Namsosingen gjorde seg bemerket på de store scener rundt om i verden - blant annet i Royal Albert Hall. Her er en sak fra NA-arkivet, laget av journalist Runar Moen i 2012:


Han flyttet etter hvert til USA, og bosatte seg i Los Angeles. Der fortsatte han med opera, men ble stadig mer knyttet til de religiøse sangene, og gospel. Nå skulle Odd også vie stadig mer tid til undervisning og egne komposisjoner, noe som også resulterte i flere CD-utgivelser.

Mitt første møte med Odd Wannebo står tindrende klart. Namsosmartnan tidlig på 1970-tallet. Den for anledningen hjemvendte operasangeren med den kraftige stemmen opptrådte på Festplassen. Mange år senere fikk jeg en telefon fra Åge Aleksandersen. Åge ville lage TV-dokumentar om Odd og hans utrolige historie, og lurte på om jeg ville og kunne bidra. Dokumentaren lot seg ikke gjennomføre, men det førte likevel til at jeg ble kjent med Odd, eller Ode som han kalte seg i USA. De mange mailene og telefonsamtalene jeg hadde med Ode mens han bodde der borte bar preg av stor kjærlighet til sin barndoms by.

Når Odd flyttet tilbake for noen år siden hadde jeg gleden av å vise han rundt i Rock City. Aldri har jeg sett noen fryde seg mer over utviklingen i Namsos, både musikalsk og på andre måter. Når han så fikk oppleve D.D.E. sin preproduksjon så jeg en stolt mann med rak rygg og tårer i øynene.

Takk Odd, for at du har trådt nye spor; de umulige va mulig.


Odd Wannebo bisettes i Namsos kirke torsdag 28. juli.