Knut Vidar fra Drammen har fisket i Namsen i 17 år

– Ikke opplevd maken

Etter tre dager i elva, har Knut Vidar Olsen og Inge Kaasin ikke fått en eneste fisk. Nå håper de på regn og kaldere vann.

Bønnhørt: I det vi sier hade til Knut Vidar Olsen, faller det noen dråper fra himmelen. Noen minutter senere høljer det ned. Men det spørs om det var nok til at han og kompisen fikk fisk tirsdag. 

Tørt: Øya på Seem har blitt til ei halvøy denne sommeren. En tur langs Namsen viser flere, store og tørre partier. 

arkiv

SEEM: – Det begynte med at vi fikk hver vår 50-årspresang fra konene til meg og Inge (Kaasin) i 2000. Siden har vi vært her en uke hvert år. Og jeg har ikke opplevd maken til lav vannstand, sier Knut Vidar Olsen og ser nedover Namsen.

Fiskeplassen de holder til på, er egentlig ei lita øy ute i elva.

– Men nå har vi kunnet gå tørrskodd ut dit lenge, sier valdeier Ola Seem.

For det er tørt i Namsen nå. Og det, kombinert med høye temperaturer, gjør at det er litt av en tålmodighetsprøve å være laksefisker i Namsen akkurat nå.

Mest smålaks

– Vi har ikke fått en eneste fisk siden vi kom søndag. Nå håper vi på masse regn, sier Olsen.

Det gjør Jan Olav Tømmerås også. Han er leder for elveierne i Namsen og merker at det er blitt lengre mellom storlaksen som dras på land fra Namsen og sideelvene.

– Det er godt med laks i elva, og det er tatt 16 tonn så langt i år. Vi ligger litt bak fjoråret da det ble tatt 30 tonn. Og selv om det fanges jevnt og trutt er det i det siste blitt mye smålaks, sier Tømmerås.

Han mener det er tre årsaker til at fiskerne akkurat nå opplever at fisket er trått.

– Den lave vannstanden gjør at laks i sideelvene trekker til kulper. Vi ser også at laks i drar ut i fjorden, sier Tømmerås.

Været slår inn på flere måter.

– Bading og fiske går ikke alltid godt sammen, og det har vært en del bading i det siste.

Slapp fisk

– Og når temperaturen i vannet stiger, så blir laksen slappere. Og da er det vanskeligere å få den til å bite, legger lederen i elveeierlaget til. Noe drammenseren vi møter på Seem bekrefter.

– Mandag var det 18 grader i vannet. Det er varmt, forteller Olsen.

At det er litt tøft nå, betyr ikke at Tømmerås er pessimist med tanke på de siste fem ukene av sesongen.

– Vi kommer nok ikke opp på 30 tonn som i fjor, men med en del nedbør som er meldt inn mot helga, har jeg stor tro på ei god avslutning. Gytebestanden er bra, så vi vil ha flest mulig folk ut i elva for å fiske, sier Tømmerås.

Og i det vi forlater Seem åpner himmelen sine sluser. I alle fall en liten stund.