– Rørvik er en kjent og kjær plass

Den folkekjære artisten Halvdan Sivertsen gleder seg til å spille for publikum i Rørvik. Et sted han er blitt veldig glad i, både som artist og privatperson.

Gleder seg til konserten på Rørvik: Halvdan Sivertsen turnerer svært lite om sommeren, men kunne ikke takke nei til Rørvikdagan. – Det er jo en så utrolig vakker plass, sier han. FOTO: Brynjar Stabell Erdahl 

arkiv

I Bodø sitter Halvdan Sivertsen og slapper av mellom oppdragene. Han ser fram til å ta turen sørover og spille for publikum i Rørvik i sommer.

– Jeg har spilt her to ganger før, og har passert flere ganger som passasjer på Hurtigruta. Så Rørvik er en kjent og kjær plass for meg. Jeg gleder meg veldig til å spille her, forteller Sivertsen.

Sivertsen bor til vanlig i kystbyen Bodø hvor han har hatt tilholdssted siden barndommen. Det maritime miljøet på Rørvik minner ham om heimplassen, og er ei trygg havn.

– Det er noe trygt og godt over plassen. Når du reiser på sjøen er Rørvik det siste trygge utposten før det bærer ut på åpent hav, både sørover og nordover, forklarer Sivertsen.

Kysten og havet har alltid hatt en spesiell plass i hans hjerte, og det gjenspeiles blant annet i musikken. På spørsmål om det er ekstra koselig å komme til en vakker kystby som Rørvik, er han ikke i tvil.

– Ja, her føler jeg meg hjemme. Folkene her og de som bor langs kysten nordover er av samme sort. Vi kystfolk er ganske like, humrer Sivertsen.


Eksklusiv Rørvik-konsert


Bak konsertene og musikken ligger det mye hardt arbeid, hvor målet er å gi publikum valuta for pengene.

– For meg er det viktig å føle at jeg gjør en god jobb. Forestillinga skal være en fin blanding av humor og alvor, og ha en god dramaturgi. Det krever mye forberedelser, forteller Sivertsen.

Tidligere har den erfarne visesangeren turnert med kyst og hav som tema, og det er noe han vil ta opp igjen når han kommer til kystbyen i sommer.

– Jeg kommer nok til å lure inn noe stoff med kyst og hav, sier han.

I tillegg til spesialtilpasset materiale, kommer det selvfølgelig til å bli servert klassikere også, ispedd en liten porsjon nyere låter.

– Gjennom hele karrieren har jeg lurt inn nye låter på konsertene, sånn at tre fjerdedeler av settet består av noenlunde kjente sanger, mens resten er nye, forteller Sivertsen.

Stort sett synes han at det er morsomt å spille klassikerne som folk er så glade i, år etter år. Men for ei tid tilbake merket han at en av de mest populære sangene fikk en bismak.

– I en periode ble jeg veldig lei av «Ti tusen tommeltotter». Men da vi begynte å leke og tulle med den, ble det artig å framføre den igjen. Heldigvis har jeg mange sanger å ta av, slik at det kan varieres en del fra konsert til konsert, forteller Sivertsen.

Litt av utfordringa med å ha en stor katalog, er at det blir vanskelig å spille favorittene til alle i publikum. Dermed hender det seg at enkelte blir litt misfornøyde, uten at Sivertsen ser mørkt på det.

– Det hender seg at man får litt kjeft av og til, men det er heldigvis ikke så ofte. Det viser bare at folk er engasjerte, og det er bra, sier han.

Til Rørvik har han med seg fullt band, og det blir en eksklusiv sommerkonsert. Sivertsen liker nemlig ikke å bruke opp årstida på å turnere.

– Jeg liker ikke å turnere for mye om sommeren, og spiller ikke så mange konserter i år heller. Men da henvendelsen fra Rørvikdagan kom, kunne jeg ikke si nei, for det er jo en så vakker plass, erklærer han.

Sivertsen kan også avsløre at han jobber med et nytt album, som kommer om et års tid. Dermed kan det bli muligheter for Rørvik-publikummet å få en eksklusiv forhåndslytt til låter fra den kommende utgivelsen. Det er med andre ord klart for en sjelden og svært eksklusiv opplevelse i Pollen i år.


Samfunnsengasjement


Ved siden av å være en humoristisk mann, har Halvdan Sivertsen også hatt en mer alvorlig side ved sin produksjon. Ofte har han gitt de svakeste en stemme gjennom musikken sin. Fortsatt engasjerer han seg, og er skremt over det som foregår i dagens samfunn.

– Flyktningkrisen og krigen i Syria er helt forferdelig. Når du ser det som foregår i Middelhavet, er det umulig å ikke bli berørt, forteller han engasjert.

Han er også kystens og havets mann, og er derfor opptatt av hvordan vi mennesker behandler naturen rundt oss.

– Se bare på de siste bildene av korallrevene utenfor Australia, hvor alt forvitrer og forsvinner. Det er et skremmende signal om hva vi mennesker driver på med, sier han frustrert.

Engasjementet smitter fortsatt over på musikken.

– Jeg har skrevet mange sanger med alvorlige tema, men samtidig er det viktig å ikke bare lage «knyttnevesanger». Målet med konsertene mine er at publikum skal gå heim med en tanke om at vi som samfunn har mye å gjøre, men at det er mulig å rett opp i feilene vi begår, forteller han, og tilføyer at han er ukuelig optimist, og påpeker viktigheten av å kombinere skjemt og alvor.


Suksesshistorie


Å slå gjennom som artist har til alle tider vært vanskelig, og det kan være umulig å vite hva som er x-faktoren som må til for å klare å etablere seg i musikkbransjen. Om sin egen suksess har Sivertsen følgende å si:

– Hvorfor musikken min har truffet så godt, vet jeg ikke. Heldigvis! Du må skrive sanger som du liker selv, og så kan det hende at du treffer ett eller annet hos publikum også, tror han.

Selv om han har rukket å bli 66 år og hatt en lang karriere, synes han fortsatt at det er veldig artig å stå på scenen.

– Det er givende og rørende at folk fortsetter å komme på konsertene mine. Det har blitt en del av livet mitt, og det er stor stas å få hits og at folk fortsetter å kjøpe platene mine, sier han ærbødig.

Likevel er det publikums forhold til låtene som er det viktigste for ham.

– At låtene mine blir allemannseie er det aller beste – at de blir spilt og brukt er en stor ære. Folk bruker dem i alt fra bryllup til gravferd, og det er helt fantastisk, sier han takknemlig.

Etter en lang karriere med utallige suksesser, vurderte Sivertsen en periode å legge opp som artist, men heldigvis for fansen ble det ikke slik.

– Tanken om å gi seg har ligget litt i bakhodet. Lysten til å spille forsvant på grunn av høye forventninger til meg selv, men alle de fine tilbakemeldingene har gitt meg ny lyst i de siste årene. Jeg har også klart å være mer avslappet, og da ble det morsomt å stå på scenen igjen. Da ble det lett å fortsette, forteller han åpenhjertig.

Hans status blant publikum er stor. Over 40 år etter debuten er Sivertsen fortsatt enormt populær. Dette er han svært takknemlig for.

– Jeg blir mer og mer ydmyk overfor publikums støtte, og det er i det hele tatt ganske uvirkelig. Det skjer så mye spennende i musikk-Norge for tida. Da er det utrolig hyggelig at det fortsatt er plass til gamle travere også, avslutter han.