Mangler 30 vertsfamiler

Lyst til å lære mer om en annen kultur? AFS søker nye vertsfamilier til høsten.

SØKER VERTSFAMILIER: AFS mangler 30 norske vertsfamlier. Organisasjonen søker vertsfamlier i by og bygd i norge som vil ta i mot en utvekslingselev fra enten Europa, Asia, Oseainia eller Amerika. FOTO: AFS 

Spennede opplevelse: Generalsekretær i AFS Norge, Marit Grønskrei, beskriver det å være vertsfamlie for et år som en spennde opplevelse. FOTO: AFS 

arkiv

Det kommer 135 utvekslingselever til Norge gjennom AFS til høsten. Det er 30 elever som mangler vertsfamilie i Norge. 

- Vi synes det er synd at ikke flere norske familier griper den muligheten det faktisk er å være vertsfamilie, sier Marit Grønskei, Generalsekretær i AFS Norge.

 - Vi opplever ofte at mange føler de ikke har tid, eller at de kanskje er redde for ikke å være ”bra nok”, legger hun til.

Utvekslingselevene som reiser til Norge er fra Europa, Asia, Oseania og Amerika. De fleste kommer fra Italia, Tyskland, Japan og Thailand.

- Å være vertsfamilie er en spennende opplevelse, du blir bedre kjent både med verden og deg selv. Utvekslingselevene skal bli en del av familien, og delta i familielivet på samme måte som de andre familiemedlemmene, forteller Marit Grønskei.

Målet for de fleste utvkelingselevene er å få lære mer om norsk språk og kultur. AFS presiserer at din hverdag vil være eksotisk for en utvekslingelev og derfor vil de helt vanlige gjøremålene i en famlie være interresante.

- Vertsfamilier kommer i alle størrelser og sammensetninger; single, pensjonerte, med barn, uten barn, en mor og en far eller to av samme kjønn, Det viktigste er at du er åpen for å ta imot en elev inn i familien din, og ikke minst inn i hjertet ditt. Å være vertsfamilie knytter bånd som varer livet ut. Som vertsfamilie må du stille med kost og losji, og hjerterom. Ellers kan du være så vanlig som bare nordmenn kan være! De alle fleste vertsfamilier bor litt mer landlig til, men så lenge man har mulighet til å komme seg på skolen går det fint, sier Grønskei.

Utvekslingselevene kommer til Norge den 19. august, så om en vil være vertsfamilie må en bestemme seg før sommeren. Hvis en øsnker å være vertsfamilie starter en søknadsprosess med hjemmebesøk. Vertsfamiliene får også mulighet til å sette opp en egen ønskeliste med kjønn, hjemland og interresser.

Gjennom et år som vertsfamlie blir en ikke bare mer bevist på egen kultur, men lærer også mer om utveklsingselevens hjemland og kultur.

- Å være vertsfamilie er en spennende opplevelse, du blir bedre kjent både med verden og deg selv. Utvekslingselevene skal bli en del av familien, og delta i familielivet på samme måte som de andre familiemedlemmene, forteller Marit Grønskei.