Fergesamband og bedrifter på Leka opplever økning på opp mot 20 prosent

Turisttrafikken til øya eksploderer

Reiselivsbedrifter, dagligvarebutikkene og ferga på Leka opplever en turist-eksplosjon i sommer. Om få uker kommer en internasjonal delegasjon for å vurdere øya som verdensarv.

TRAVELT: Daglig leder Gro Sørli (til høyre) tar en pust i bakken sammen med venninna Beate Johansen mens fisketuristene er på havet. Og bookingen for neste år er enda bedre. 

ØKER: Torghatten ASA har registrert kraftig trafikkøkning på ferga i juni, for juli blir det trolig enda mer. 

SPENNING: 7. august kommer en internasjonal delegasjon til Leka for å vurdere sagaøya for Unescos verdensarvliste. 

arkiv

Leka: – Kommer vi på verdensarvlista, vil det virkelig bli en eksplosjon. Det så vi på Vega da de fikk statusen, påpeker styreleder i Joker Husby, Willy Anker Hansen.

Begge de to dagligvarebutikkene på Leka har solid omsetningsøkning i år. Daglig leder Laila Haug på Joker Husby rapporterer om 15 prosent økning, mens Lena Johansen på Coop Leka har hatt seks prosent økning i juli.

Fergesambandet Skei-Gutvik er vel den beste indikatoren på den kraftige økninga i tilstrømming til Norges geologiske nasjonalmonument. Så langt har operatøren Torghatten ASA bare statistikk ferdig for juni. Personbilenheter økte med 11,7 prosent, kjøretøy generelt med 15,7 prosent og personer med 16 prosent. Trolig blir veksten enda større i juli.


Måtte avvise mange


Normalt er det under Herlaugsdagene i uke 28 og 29 besøket er størst på Leka. De som kanskje gleder seg aller mest over den formidable økninga i turisttrafikken er reiselivsbedriftene.

– Mange uker fullbooket, og det var spesielt stor pågang de to første ukene i juli. Da måtte vi dessverre avvise 30–40 besøkende, forteller Gro Sørli ved Leka brygge. Turistene ble henvist til andre overnattingssteder på øya, og dermed opplevde nabo Leka motell og camping og de andre aktørene samme tilstrømming.

– Spisestedene merker også økninga, smiler en fornøyd daglig leder ved Leka brygge.


Vurderes for Unesco


Den ferskeste og mest profilerte reiselivsbedriften i kommunen er nå inne i sin fjerde sesong, og ved Leka brygge har trafikken økt hvert eneste år. Fortsatt driver eierne bedriften mer eller mindre på dugnad, men har ansatt noe renholdspersonell. Målet er selvsagt å skape arbeidsplasser. Da er nøkkelen å forlenge sesongen, og Gro Sørli ser muligheter til det gjennom kurs og konferanser.

– I år kom de første fisketuristene 8. mars, og det er interesse langt utover høsten. Vi har mye besøk fra Tyskland, noe fra Polen og Sverige. Det morsomme er at veldig mange kommer tilbake, og da har de med seg enda flere. Det er fin reklame, mener Sørli.

At Leka har fått status som Norges geologiske nasjonalmonument og skilting av dette langs innfartsvegene, er nok en av forklaringene på trafikkøkninga.

– Og så er det rett og slett det at folk skjønner hvor fint det er på Leka. Vi som har flyttet ut, kommer tilbake. Og jeg tror alle vi er gode Leka-ambassadører, forklarer Beate Johansen, som er innom og hilser på Gro Sørli.

Først i august kommer en internasjonal delegasjon for å vurdere om Leka skal få plass på Unescos verdensarvliste. Det vil i så fall bety enormt. Og allerede betyr det store antall sykkelturister langsommere trafikk rundt øya, ifølge lensmann Ole Kristian Holand.