Først skal jeg bruke energi på å få bytta regjering. Den nåværende forstår ikke distriktene.

TENKETUR: Lisbeth Berg-Hansen har brukt sommer, ferie og båttur i Nord-Norge for å ta avgjørelsen. Og helsa er klart på bedringens veg, forteller hun. FOTO: Privat 

arkiv

Når Lisbeth Berg-Hansen neste høst gir seg som stortingspolitiker skal hun for fullt inn i næringslivet, med blant annet Bindalsbruket og Jørn Hoel som samarbeidspartnere.

På Nord-Norge-ferie med mann og venner i cabincruiser tok den tidligere statsråden avgjørelsen om å ta farvel med rikspolitikken. Men tankevirksomheten hadde pågått lenge da bindalskvinnen endelig trykket publiser-knappen på Facebook onsdag.

– Ja, jeg har brukt lang tid på avgjørelsen. Jeg har nemlig trivdes vanvittig godt, og jeg har holdt på lenge i politikken. Fra jeg som ung gikk inn i lokalpolitikken, forklarer Ap-representanten fra Nordland.

Tre perioder i formannskap og kommunestyre i Bindal, fire år som politisk rådgiver for daværende fiskeriminister Jan Henry T. Olsen, ett år som statssekretær til Jens Stoltenberg i hans første regjering, fire år som fiskeri- og kystminister og fire år som stortingsrepresentant. Det er den imponerende, politiske CV-en Lisbeth Berg-Hansen kan framvise når hun om et år skal tilbake i næringslivsjobb.


Inn i nye bedrifter


– He he, jeg har ikke noe konkret i tankene. Men jeg er jo medeier i en oppdrettsbedrift selv, og så har jeg mye spennende på gang sammen med andre her i Nord-Norge, humrer bindalskvinnen, som ikke frykter arbeidsledighet når hun vandrer ut døra på Stortinget.

Lisbeth Berg-Hansen er medeier i Sinkaberg-Hansen AS, hun har gått inn med penger i nye Bindalsbruket AS og sitter i styret og hun er medeier i investeringsselskapet Særnorsk AS i Tromsø. I det siste selskapet har hun også styreplass sammen med styreleder Gunnar Wilhelmsen og styremedlemmene Jørn Hoel og Idar Kolbjørn Gabrielsen.


Vil skifte regjering


Særnorsk er i tillegg investor i nye Mathallen, restaurant og delikatesseforretning i Tromsø. Grossistfirmaet Lerøy Nord AS er et annet selskap Berg-Hansen er med i.

– Jo da, sjømat er en rød tråd i næringsvirksomheten jeg ønsker å bidra i.

Hennes solide bakgrunn fra næringsliv, blant annet etableringen av Bindalssmolt AS i sin tid, er et hovedargument fra de mange som har presset på for at hun skulle fortsette i politikken.

– Det er faktisk ikke så mange på Stortinget som kan skilte med samme bakgrunn, skyter hun inn.

Nå kan hun imidlertid snu erfaringsbakgrunnen og lære næringslivet om den politiske tankegangen.

– Men første året nå skal jeg bruke energi på å få bytta regjering. Den nåværende forstår ikke distriktene, fastslår hun og peker på flytilbudet.