Jeg er hodestups forelska i deg...

arkiv

Jeg er forelska. Jeg trengte ikke å se på deg lenge før jeg skjønte du var den rette. Som klisjeen sier; det var kjærlighet ved første blikk. Og en forelskelse som vil vare lenge.

Vi reiste sammen i tre uker. Besøkte små og store steder. For hver dag ble forelskelsen enda litt sterkere.

Lurer du på hvem denne Mr. Darcy er? Nei, han er ikke høy og mørk, men så mye, mye kjekkere. For jeg har falt pladask for landet Ukraina. Jeg er forelska i landet på grensa mellom øst og vest.

Jeg reiste til Chernivtsi i vest-Ukraina for å delta på en sommerskole i regi av Ukrainian-Scandinavian Center på universitet i byen. Dette for å lære mer om ukrainsk politikk, kultur og historie, ikke minst for å lære å snakke (litt) ukrainsk. Det var en sommerskole som ble til eventyr.

Kanskje du tror at Ukraina bare er krig. At det er utbomba hus, prorussiske-separatister.

Eller at alle byer er grå og at Stalins arkitektur er rådende.

Det er så mye mer enn det. Chernivtsis store attraksjon er universitetet, som kalles Ukrainas Galtvort med sine søyler, bueganger og takmaleri. I sørvest kan du besøke imponerende forsvarsverk fra middelalderen, dra på fjelltur eller stå på ski om vinteren.

Det som kjapt ble min favorittby var Lviv, i nordvest-Ukraina. Du føler du er i Sentral-Europa, da arkitekturen er lik som i byene Krakow og Praha. Det tok meg omtrent ei halvtime, og jeg fant min nye favorittby. Det var de fine bygningene, atmosfæren og alle de spesielle kafeene – det var noe helt spesielt ved den byen. Noe som bør oppleves.

Kiev også. Bør oppleves. En by jeg fikk altfor liten tid i, men da har jeg den til gode til neste gang.

Om du vil se Ukraina – reis nå. For det er få turister ute og går. Jeg ville sende postkort fra Chernivtsi, men det var ikke til salgs i denne byen på størrelse med Trondheim. At det er vanskelig å få kjøpt postkort opplever jeg sjelden når jeg er ute på tur.

Da jeg tok nattoget forrige lørdag fra Chernivtsi til Kiev, stakk jeg hodet ut av vinduet. Solnedgang over de enorme solsikkeåkerne og vinden som rusket i håret. Da kjente jeg at jeg virkelig er ordentlig forelska i deg. Og at jeg kom til å savne deg. Mye. Om ikke lenge vil jeg reise tilbake. Det er sikkert.

Du skal ikke ta turen du også? Kanskje du også blir hodestups forelska?