En sjangeroverskridende kruttsalve

– Tror det blir heftig

Tre av landets fremste aktører i sine felt samler sine krefter på Gamle Scene hos Trøndelag Teater denne høsten. – Et utrolig spennende stykke, sier skuespiller Kenneth Homstad.

Namsosing: Både Carl Frode Tiller og Kenneth Homstad (bildet) har sine røtter fra Namsos og Namdalen. 

Vanskelig: Carl Frode Tiller fortalte tidligere i år at han syntes det var litt vanskelig å skrive en prosatekst, uten å helt vite hvor han kom til å ende. 

arkiv

TRONDHEIM: Carl Frode Tiller, Motorpsycho og scenekunstgruppa De Utvalgte står for det Trøndelag Teater mener er en kruttsalve mot småligheten. 2. september er det klart for premiere på forestillinga «Begynnelser».

Tiller har skrevet teksten, og De Utvalgte har i neste omgang jobbet fram et teaterstykke som omhandler livets mange begynnelser og improviserte forsøk. Et stykke om vår iboende egenskap til å alltid prøve å reise oss igjen, brette opp ermene og prøve på nytt – selv om det aldri er gitt hvordan det ender.


Nordtrøndersk


Namsosingen Kenneth Homstad har en sentral rolle i stykket, og spiller Terje som streber med å komme seg bort fra arven fra familien.

– Det er noe veldig nordtrøndersk over det hele. Det ligger ei stemning der, en underliggende sarkasme i måten å snakke med hverandre på, som er veldig kjent for oss i Nord-Trøndelag. Det høres kanskje krast ut, men det ligger mye varme i det, forteller Homstad.

– Selv om han tar høyere utdanning og flytter heimefra ender Terje opp med å tilbringe mye tid med moren og søstera, som han egentlig ikke synes noe særlig om.


Likestilt


– Det som er spesielt med dette stykket er at samtlige aktører er likestilte. Vanligvis er det forfatteren som framheves, men her har teatergruppen De Utvalgte, Carl Frode Tiller og Motorpsycho like stor rolle i hvordan det hele blir til slutt, forteller Homstad videre.

Gjennom alle 38 forestillinger skal Motorpsycho stå for musikken.

– De har vel sagt at de ikke er så gira på å gjøre det samme hver kveld. Under øvingene viser de at de er utrolig sensitive til det som foregår i rommet, de komponerer undervegs og den kontrasten til musikken deres i den over 200 år gamle salen synes jeg er tøff, mener Homstad.

Foruten namsosingen Homstad skal Hildegunn Eggen, Torbjørn Davidsen, Janne Kokkin og Henriette Marø entre scenegulvet.

Da NA snakket med Carl Frode Tiller under kunngjørelsen av høstprogrammet til teateret innrømmet han at akkurat denne måten å jobbe på hadde sine utfordringer.

– Først trodde jeg dette kom til å bli en enklere måte å jobbe på, i og med at jeg gjør akkurat jeg gjør når jeg skriver andre romaner, men det viser seg å være veldig vanskelig. Når jeg starter å skrive, vet jeg ikke hvor jeg vil ende opp, og det ble ei lita utfordringen akkurat i dette tilfellet, sa Tiller.