Oppløftende tall fra vegene i Trøndelag i sommer

Ingen trafikkdrepte

For første gang siden 2012 har det vært null drepte på vegene i Nord-Trøndelag i juni og juli. Positivt, men også tilfeldig, mener Trygg Trafikk.

VERSTING: Bruk av mobiltelefon er et vanlig syn langs vegene i Nord-Trøndelag, og slik bruk tar lett bort oppmerksomheten i trafikken. Ifølge Trygg Trafikk er uoppmerksomhet en av de viktigste årsakene til trafikkulykker.ILLUSTRASJONSFOTO: NTB scanpix 

Oppløftende: Null drepte i juni og juli får fram et smil hos distriktsleder Frode Skjervø i Trygg Trafikk Nord-Trøndelag. 

arkiv

STEINKJER: Også i Sør-Trøndelag har det vært null trafikkdrepte de to siste månedene, og dermed har trøndelagsvegene vært blant de tryggeste i en sommer som har vært preget av mange dødsulykker.

Bare i juli omkom 22 personer i trafikken. Det er sju flere enn samme måned i fjor. Totalt har 38 mennesker mistet livet i årets sommertrafikk.

– Landsoversikten er dyster, men vi skal ta oss tid til å glede oss over det som skjer i Trøndelag, sier distriktsleder Frode Skjervø i Trygg Trafikk Nord-Trøndelag.

– Samtidig må vi huske at det har vært en god del ulykker også i Nord-Trøndelag. Ofte er det bare marginer som avgjør, minner han om.

Senest mandag morgen ble en dame hardt skadd i en utforkjøring på Høylandet. Når NA snakker med Skjervø er ikke tilstanden til dama avklart.


Legg fra deg mobilen


– Vi får håpe det går bra med henne, men det er en påminnelse om at vi må fortsette arbeidet med å gjøre det tryggere å ferdes på vegene, sier Skjervø som er særlig opptatt av at en liten atferdsendring hos mange, kan få store, positive konsekvenser.

– Det går ikke en dag uten at jeg ser bilister som holder en mobiltelefon til øret. Og vi vet at uoppmerksomhet er en viktig årsak til ulykker, sier Skjervø og minner at null dødsulykker i sommer er tilfeldig.

– Det er ikke satt inn spesielle tiltak i Trøndelag som kan forklare dette.


Bruk belte riktig


Det utsagnet bekreftes av Bjørn Wiik, leder for ulykkesgruppa i Statens vegvesen.

– Men det vi vet er at 60 prosent av dødsfallene i trafikken kan knyttes til feil bruk eller ingen bruk av bilbelte, sier Wiik.

Unikt er det uansett at man går gjennom juni og juli uten drepte i trafikken. Sommeren er høysesong for ulykker.

Statens vegvesen har gått gjennom statistikken i Nord-Trøndelag for de ti siste åra.

Kun ett år er det null drepte i både juni og juli. Det var i 2012.

Noen vil kanskje huske at det var ei dødsulykke på E6 i Mule sommeren 2012.

– Denne hadde medisinske årsaker og er ikke definert som dødsulykke, opplyser pressekontakt Rune Eian i Statens vegvesen.