45 namdalsbønder får erstatning

45 bønder fra Namdalen får avlingsskade-erstatning for fjorårets sesong. Hovedsakelig dreier det seg om bønder fra Overhalla, Namdalseid og Snåsa.

Mange søknader: 350 har søkt avlingsskadeerstatning på landsbasis for fjorårets sesong. I Namdalen søkte 67, 45 fikk erstatning. FOTO: Fredrik Varfjell/NTB scanpix 

arkiv

NAMSOS: Fylkesmannen er snart ferdig med å behandle søknadene om avlingsskade-erstatning for 2015. I Namdalen fikk 45 bønder innvilget søknaden sin om erstatning, mens 22 fikk avslag.

– Av de 67 som søkte, kom 45 av søknadene fra Namdalseid, Overhalla og Snåsa. Dette er på grunn av at det er kornområdene som ble mest utsatt i fjor, sier fylkesagronom Gunhild Halvorsen.

Skadene på avlingen må skyldes værforhold for at man skal få innvilget erstatningssøknaden. Og det var fjorårets kalde og fuktige vær som hovedsakelig skadet kornområdene. I rekordåret 2007, søkte 700 bønder om erstatning, mens i år var tallet bare halvparten.

– 350 søknader på landsbasis er rundt det vi normalt får hvert år, sier Halvorsen.

Flere av dem som søkte erstatning får dessverre avslag. Grunnen til det er at avlingstapet må være på minst 70 prosent av normal avlingsmengde.

– Det er en kriseordning for dem som har fått store skader, som man ikke kan forsikre seg mot, forklarer Halvorsen.