Til topps under Trøndersk Matfestival

Gjert best på sjømat med 100 år gammel oppskrift

Gjerts Gourmet gikk helt til topps med sin einerøkte laks som ble kåret til året sjømatprodukt under årets matfestival i Trondheim.

BEST: Gjerts gourmet fra Rørvik til topps på matfestivalen i Trondheim. Fra venstre: Pia Yawapee, daglig leder Gjert Emilsen og Siw Iren Hatland. 

GOURMAND: Fiskeriminister Per Sandberg er glad i sjømat, og både de frityrstekte svømmeblærene Sunniva Nicolaisen serverte og klippfiskbollene Linn Ofstad kunne by på falt i smak. 

FRISTENDE: Her er Andres Anker Hansen i full sving med å tilberede mat til gjestene i Norveg restaurant i teltet til Namdalskysten. 

KJØTT: Mange lot seg friste til å smake på badsturøkt kjøtt som Lars Østring hadde med fra Namdalseid. 

arkiv

Trondheim: – Det er litt artig at det er et produkt vi har hatt på menyen i 100 år som går til topps, smiler Gjert Emilsen i Gjerts Gourmet på Lauvøya i Vikna.

For i år er det 100 år siden Gjerts oldefar skrev ned den første oppskriften på einerøkt laks, og selv om Gjert har foredlet både oppskrift og metode er basisen den samme.

I juryens begrunnelse heter det: «Fast og fin konsistens på laksen, tørr på den riktige måten. Naturlig og god einerrøyksmak, og en fin balanse av sukker og salt – et godt tradisjonsprodukt».


Nye smaker


– Det er en fin anerkjennelse for oss som driver i forholdsvis liten skala, og jeg håper det vil virke positivt på etterspørselen etter laksen vår, sier han.

Gjerts gourmet har allerede tiltrukket seg kunder langt utafor Trøndelag.

– Folk bestiller i nettbutikken og det er ikke lenge siden vi sendte røykelaks til Tromsø, smiler Emilsen.

– Hva er hemmeligheten?

– Vi bruker gode råvarer. Selv om vi har laks selv, bruker jeg i all hovedsak skinn- og beinfrie fileter fra Sinkaberg-Hansen, og vi bruker mye tid på å foredle både metoder og smak uten at jeg lyst til å røpe for mye, smiler han.

Med seg til festivalen hadde han med fem produkter- fire av laks og et av sei.

– Sei som gourmetmat?

– Seilaksen vår er behandlet og røkt etter samme metoder som vi gjør med laks, og råvaren er prima. Vi bruker kun sei tatt på juksa da den etter min mening er mer delikat i kjøttet enn garnfanget sei, sier han.

– Har du nye smaker på gang?

Gjert blir varm i blikket og begynner å ramse opp: ørret, konjakk, whisky, urter og krydder.

– Jeg har alltid vært glad i mat og nye smaker, og de sier at helt fra jeg var liten lurte jeg på hvordan alt som fløy, hoppet eller spratt kunne tilberedes på best mulig måte, ler Gjert Emilsen før han tilbyr den voksende køen av festivalbesøkende en smak av Gjerts gourmet cognac-gravlaks.


Festivalen


I år det 135 utstillere/produsenter med på matfestivalen som varer fram til lørdag ettermiddag.

En festival, som både landbruks- og matminister Jon Georg Dale, og fiskeriminister Per Sandberg betegnet som kanskje den beste og viktigste matfestivalene i landet.

Tema i år er historisk mat, og mye av det som serveres, tilberedes og selges er basert på tradisjonsrike oppskrifter gjennom generasjoner.

Fiskeriministerens første stopp var teltet til Namdalskysten hvor han ble tilbudt både frityrstekt svømmeblære og klippfiskboller- som for øvrig smakte helt nydelig.

Fiskeriministeren sier han har stor tro på at norske sjømatprodukter har et marked i Europa.

– Kysten og sjømatnæringa er vår viktigste ressurs i framtida, og jeg har stor tro på at norske nisjeprodukter kan blir en viktig eksportartikkel i årene som kommer, sier Sandberg.