Med Hamsun, Knausgård og Reodor Felgen i bagasjen

Riksteatrets høstprogram spenner vidt. I løpet av månedene før jul kommer de til Namsos og Kolvereid med bagasjen full av godsaker.

Heia Flåklypa: Nils Johnson, Kikki Stormo og Frank Ole Sætrang står på scenen under Riksteatrets oppsetning «Heia Flåklypa».Foto: Fredrik Arff 

arkiv

NAMSOS: Både Kolvereid og Namsos får besøk av Riksteatret i høst. På begge stoppestedene skal de vise både «Min Kamp» og «Heia Flåklypa».

«Min kamp» er kanskje tiårets største litterære sensasjon. Med den tok forfatter Karl Ove Knausgård publikum med storm, også langt utenfor Norges grenser.


Gode kritikker


Romanserien handler om forfatterens eget liv, om den verden han vokste opp i, om familien, vennene, om alle valgene som gjorde ham til den han ble og er.

Knausgård setter navn på en norsk nåtid som vi alle hører heime i.

Hos Riksteatret har historien blitt gjenskapt for scenen, bearbeidet av den norske regissøren Ole Anders Tandberg.

Stykket ble uroppført på Stockholm Stadsteater i 2015 til jublende kritikker, ekstraforestillinger og overføring på svensk tv. Romanen i seks bind på til sammen 3.622 sider har blitt til to og en halv times kritikerrost teater.

I forestillinga «Heia Flåklypa» har både Solan, Ludvik og Reodor Felgen kommet seg opp på scenekanten for å vise fram sine nyeste sprell. Den tradisjonelle melkespannkaste-konkurransen nærmer seg, og alle i Flåklypa er sikre på at deres representant Emanuel Desperados går av med seieren. Men det går skumle rykter om at en sterk konkurrent fra Oslo nærmer seg bygda.

Med en herlig historie og mye sang og musikk, skal Kjell Aukrusts kjente og kjære skikkelser få liv på scenen. Det sies at Aukrust har fanget den norske folkesjela, og nå skal Riksteatret fange det norske folk.


Dans


I Namsos stopper Riksteatret med to andre forestillinger foruten «Min Kamp» og «Heia Flåklypa». Den prisbelønte dansegruppa Absence Crew er norgesmestre i breaking – kjent fra blant annet Norske Talenter og som vinnere av Mitt dansecrew på TV2. De har skapt en ny breake-forestilling om norrøn mytologi. Her får du oppleve akrobatikk på ekstremt høyt nivå, fortryllende scenografi, spesialeffekter og kostymer du tror du bare har sett på film.

Namsospublikummet vil også i løpet av høsten få servert en Hamsun-klassiker for vår tid - «Landstrykere».

Trilogien om August står som en bauta i Knut Hamsuns forfatterskap og i nordisk litteratur. Nå gjenoppstår fortellingen i et samarbeid mellom Riksteatret og Hålogaland Teater.

August har seilt på de sju hav og har ideer det vesle samfunnet Polden i Nordland knapt har hørt om. Fra å være en liten jordbruksbygd med fisk som primærnæring, bygger August Polden opp til et lite bysamfunn, med villastrøk, post, bank og fabrikk. August er entreprenør og redningsmann, men også storskrøner som er mer opptatt av spillet enn resultatene.

Hamsuns klassiker handler om å bygge ei framtid, et liv. Riksteatret lover å presentere historien med mye humor og varme av et ensemble bestående av ni skuespillere.