Penger betyr ikke alt – men ganske mye

Illustrasjonsfoto 

arkiv

Klarer du å håndtere en krise som koster deg 3.000 kroner? Dette spørsmålet stilles jevnlig av den amerikanske sentralbank til utvalgte husholdninger. I siste gallup svarte nær halvparten av amerikanere at de ikke ville klare å hoste opp 400 dollar ved en akutt krise. En finansiell sårbarhet vi også finner i Norge, om enn ikke i dette omfang. Vi som jobber i bank ser det hver dag - det er overraskende mange som ikke har en «liten buffer» i sin privatøkonomi og som ikke vil kunne håndtere noen små ekstrautgifter.

Det er mulig jeg banner i kirka, men jeg synes det er så vanvittig dumt når jeg hører de samme personene unnskylder seg med at penger ikke er det viktigste i livet. De prøver sannsynligvis å innbille seg selv og oss andre at de ikke har fokus på penger, og at de heller legger vekt på andre forhold i livet. Min erfaring er imidlertid: Uten fokus og oppmerksomhet, så blir privatøkonomien fort utbombet.

Det man ikke bryr seg om, går det som regel dårlig med. Det som du anser som lite viktig smuldrer hen. Du får ikke et godt ekteskap hvis ikke ektefellen din er viktig for deg, du får ikke gode venner hvis vennene dine er uviktige for deg, og du får ikke god helse hvis du gir f… i den. Slik er det også med penger. Skal du få kontroll over økonomien din er du nødt til å fokusere på penger og anse dem som viktige. Med det mener jeg ikke at penger er det viktigste i livet. Det er mye i livet mitt som har veldig mye større verdi enn penger, men det betyr ikke at penger ikke er viktige. For det er vanskelig å betale renter og avdrag på lånet ved kun å være en snill og omtenksom person. Om bilen krever en stor reparasjon er det veldig kjekt å ha noe mer enn et godt humør å tære på, og tannpine kureres bedre med et besøk hos tannlegen enn et ekstra restaurantbesøk med gode venner.

Klarer du å sette av noen hundrelapper i måneden har du fort opparbeidet deg en god buffer mot uventede hendelser. Om pengene imidlertid fortsetter å brenne i både lomma og på sparekontoen, så blir løsningen når noe uventet dukker opp fort lite gjennomtenkt og kostbar. Forbruksfinansiering, kredittkort eller avbetalingsløsninger med betalingsutsettelse blir da ofte løsningene. Alt dette er lettvinte, men veldig kostbare løsninger. Dessverre er det mange unge som går i denne fella, og som må bruke år for å komme seg ut av den igjen.

Jeg vet at det er mange som opplever en økonomisk tøff tilværelse, og som vil finne det svært vanskelig å bygge opp en økonomisk buffer. Likevel overraskes jeg ofte av økonomisk bevisste folk som klarer å ha økonomiske buffere selv om det i utgangspunktet er svært trangt. Dette selv om det månedlig ikke kommer inn mer penger enn det som trengs og knapt det. Men hos mange andre, med til dels høye inntekter og stabile jobber, er det aldri annet enn en stor smultring på kontoen ved månedsslutt. Selv med stabile gode inntekter inn på kontoen hver måned klarer de ikke en krise på 3.000 kroner.

Hadde de «brydd seg» litt mer om sin egen privatøkonomi så hadde den sannsynligvis vært på stell. Det er ikke mange og store grep som skal til, det handler om å bry seg litt om pengene sine, om å gjøre bevisste valg. Det hjelper for eksempel å ta inn over seg at det faktisk er slik at flatskjermer, mobiltelefoner og nettbrett fortsatt har opptil flere års holdbarhet, og at du kan finne minst like mange gode ferieopplevelser rett utenfor døra di som i «Syden».Jon Håvards tips:

  • Lag budsjett for å ha kontroll. Bestem deg for hvor mye du skal bruke på mat, klær osv pr måned og hold deg til planen.
  • Betal alltid regningene dine ved forfall for å unngå purregebyr, benytt deg av e-faktura eller avtalegiro.
  • Vær prisbevisst, se på prislappen før du handler.
  • Vær tålmodig, lag en ønskeliste med ting du vil ha, prioriter og kjøp kun når økonomien tillater det. Unngå avbetalingsløsninger.