Skiløperen fra Leka har fått irsk statsborgerskap

– Må utnytte muligheten

Thomas Hjalmar Westgård fra Leka håper å bli Irlands store skiløper etter at han i juli fikk sitt nye statsborgerskap.

KLAR FOR IRLAND: Thomas Hjalmar Westgård fra Leka skal gå for Irland i kommende mesterskap. Westgård sier at dette er med å på å gi han en motivasjonsboost før vinteren. Her løper han under fjorårets St. Olavslopp. 

PÅ TRESKI: Rory Morrish fra Irland har vært delaktig i avtalen til Westgård. Her går iren på treski under ski-VM i Oslo i 2011. 

arkiv

MERÅKER: Skiløperen fra Leka, som til daglig går på skole i Meråker, har nå fått innvilget irsk statsborgerskap og er supermotivert for å bli Irlands store langrennsstjerne.

– Mora mi har irsk statsborgerskap, og jeg gjør dette enkelt og greit for å komme et steg nærmere verdenscup og store mesterskap, sier lekværingen.

Et steg nærmere

Westgård sier at han fortsatt kommer til trene like mye som før.

– Det er selvfølgelig ikke bare å skifte nasjon, for så å få delta i mesterskap og verdenscup. Jeg må jo trene, men vegen for å bli best innad i landet og å få delta på mesterskap er betydelig kortere i Irland enn i Norge, sier Westgård.

Får trene med kretslag

Skiløperen har hatt tanken i hodet lenge og sier at han allerede har det meste i boks med det irske «skiforbundet», om man kan kalle det det.

– Det meste med papirer, avtaler og kontrakter er i orden. Det er ikke mange som går på ski i Irland, så de var veldig positive da de fikk høre om dette, sier han.

Westgård innrømmer at han kan komme til å føle seg alene, men avtalen sier at han får fortsette å trene med kretslaget i Norge.

– Det var tungen på vektskåla for meg. Det er bra å ha et opplegg på sida. I tillegg er det snakk om at jeg skal få samarbeide med andre nasjoner, sier han.

Mål om verdenstoppen

Hovedmålet til Westgård er å bli en skiløper som kan være med å kjempe i verdenstoppen.

– I første omgang vil jeg gjøre alt for å få være med i verdenscupen. Deretter skal vi ikke se bort fra en VM-deltakelse, og deretter kanskje OL, sier skiløperen og smiler.

Lekværingen mener dette er en fin mulighet til å bygge erfaring.

– Her har jeg en mulighet som ikke mange andre har. Jeg må gripe sjansen og delta på mesterskap for å bygge opp erfaringen man trenger for å bli en god skiløper, sier han.

Blir ikke treski

Irland er ikke kjent for å ha gode langrennsløpere, men en ire utmerket seg veldig under ski-VM i Oslo i 2011.

For 48-årige Rory Morrish ble godt likt da han gikk gjennom VM-løypene på treski – 37 år etter at materialet sist skled gjennom løypene i gullfart da norske Magne Myrmo ble den siste verdensmesteren på treski.

Rory er leder for det lille skiforbundet Irland har, og han har derfor vært delaktig i Westgårds «overgang».

– Rory har hjulpet meg med min avtale med irene. Jeg kjenner han godt, men jeg kan love at dere slipper å se meg på treski i kommende sesong, avslutter Thomas Hjalmar Westgård og ler.