Mathilde og Silver traver sammen

Mathilde er 12 år og har ridd i flere år. Hun håper flere på hennes alder vil drive med hest.

Smask: Kjærligheten er stor mellom Mathilde Bergin (12) og ponnien Silver n' Blue, de har til og med øvd inn et lite kyss. 12-åringen har drevet med hest i flere år og i de siste tre har hun hatt hest hjemme i stallen i Sanddøldalen. 

Hopp: Sammen med Silver har Mathilde deltatt i konkurranser, og øver gjør de på grusbanen hjemme i Sanddøldalen. 

Pusses: Hver dag er Mathilde i stallen med Silver og pusser og steller med ponnien, rir på ridebanen eller tar seg en tur i marka. 

arkiv

GRONG: Inne i Sanddøldalen, men ikke altfor langt inn, mellom elva og bratte, skogkledde fjell ligger et småbruk. Ute på tunet møter vi Mathilde Bergin (12). Hun er en særdeles hesteinteressert 12-åring.

– Kom, nå skal jeg vise deg hesten, sier Mathilde og tar oss med inn i stallen.

Der står to lyse, hvite hester og smiler mot oss. Den ene er Mathildes og den andre er hennes yngre søsters. For ordens skyld, de er egentlig kategori to ponnier. Så om du lurte, føttene til Mathilde subber ikke i bakken.

– Jeg begynte å ri for cirka fire år siden. Først var jeg på ridekurs på Jørum gård, men etter ett års tid fikk jeg min egen hest, forteller Mathilde om Silver n' Blue, ponnien hennes.

– Jeg har hatt Silver i nesten ett år. Hun blir snart 15.

Mathilde drar på trening med ponnien en gang i uka. Treninga har vist seg viktig. 12-åringen deltok i Trondheim Horse Show tidligere i måneden og kom på tredjeplass i sin klasse.

Passer godt på Silver

Interessen for hest har Mathilde hatt lenge.

– Jeg så mange som drev med hest, og mamma har gjort det før, forteller Mathilde.

Inspirasjonen fra mamma, Yvonne Bergin, henger tydelig i stallen. Der henger sløyfene fra tidligere konkurranser på rekke og rad bortover veggene.

Etter ett år på ridekurs, var tida inne for Mathilde å få egen ponni.

– Jeg har hatt tre ulike ponnier. De første var litt vanskelige, men Silver har det gått bra med, sier 12-åringen og stryker litt mer på Silver.

Hun har det fulle ansvaret for å passe på Silver – og det er spennende.

– Jeg er her hver dag og spar møkk ut av stallen, rir henne og passer at hun har det bra, forteller Mathilde.

– Hun er kjempeflink. Hjelper lillesøster om det trengs, legger mor Yvonne kjapt til.

Og når det er gjort, blir det ofte til at de to legger ut på en liten tur.

– Silver er veldig glad i å dra på tur, så vi rir ofte opp i marka, forteller Mathilde.

Hestene har det godt inne i Sanddøldalen sammen med Mathilde og familien. På dagtid går de rundt på et jorde like ved huset og får frisk luft til langt på kveld.

– Her er de ute hele dagen og de må ha en fantastisk pensjonisttilværelse, smiler Yvonne i det vi går over til ridebanen.

– Skulle vært flere

Det er få i Grong som driver mer aktivt med hest og er med i stevner, forteller Mathilde.

– Det er ikke så veldig mange på min alder. De fleste er 14 til 16 år. Det er et par aktive på min alder på Steinkjer, men jeg skulle ønske vi hadde vært flere her også, sier 12-åringen.

– Ja, Grong trenger flere. Det er mange som drar på ridekurs og kommer kanskje til en ferdig oppsala hest, og rir en gang i uka. Det er noe annet når du har egen hest, sier mor Yvonne Bergin.

Siste konkurranse Mathilde deltok i var Trondheim Horse Show, noe som ga mersmak.

– Det var skikkelig artig. Jeg har lyst til å ri NM innendørs, håper det går, smiler 12-åringen – mens Silver pusses for å tas med ut på ridebanen utafor huset.

Så ble det øvd litt tidlig på morgenkvisten, og etter at NA takket for besøket, red Mathilde og Silver opp i skogen. De skulle på en ny fin tur.