«Det å se at folk her får vann og et nytt liv, gjør at jeg føler at jeg kan avslutte sorgen»

– Å se dette gir meg ro i hjertet.

LANG REISE: Arnulf og Tove Bergum står sammen med Mariann Ofstad foran skiltet som markerer brønnen som er åpnet i Maria Annette Ofstads navn. Hun ble bare to år eldre enn klassevenninnen Lene Maria, som ble drept på Utøya for fem år siden. Nå har begge venninnene sin egen vannbrønn i Samburuland, der minnet lever videre og gir et nytt liv til tusenvis av mennesker. Med på reisen til Samburuland gjennom NA og Lene Maria for Rent Vann var også Solveig Flaat (fra venstre), Randi Hatland, Arvid Bergum (skjult), Lisbeth Angen, Marit Bergum og Arne Flaat. Utenfor bildet; Synnøve Broman. 

BRØNN nr TI: Siden starten har Tove og Arnulf Bergum sørget for vann til tusenvis av mennesker i datterens navn. Den foreløbig siste brønnen er åpnet i Masikita Simiti. 

STERKT ØYEBLIKK: Arvid Bergum, far til Arnulf Bergum, fikk oppgaven med å skru på solcellepanelet som driver pumpa til den nye brønnen i Masikita Simiti. 

NYTT LIV: Penger samlet inn gjennom Lene Maria for Rent Vann gjorde at lille Arian fikk betalt en omfattende operasjon for å fjerne en livstruende svulst i ansiktet. 

arkiv

LEKERI, KENYA: Mariann Ofstad fra Namsos snakker foran forsamlinga av perlekledde kvinner som står på den åpne, solstenkte åstoppen ved landsbyen Lekeri, midt i stammeområdet Samburuland i Kenya. Ei enkel tappekran over et støpt betongtrau forsyner mennesker i ti kilometers omkrets med rent, rennende vann.

I to dager har hun gått sammen med familien Bergum og NA og Lene Maria for Rent Vanns lesertur, inn til dette området, der en vannbrønn i datteren Maria Annettes navn nå gir et nytt liv til tusenvis av mennesker.


Se video:

Related content 


Les mer:

Vannet har gitt nytt liv

Hundrevis av kveg, esler, kameler og geiter, fulgt av gjetere og kvinner med vanndunker, siger sakte nedover det fuktige elveleiet.


Tove Bergum og Mariann Ofstad har begge mistet døtre under tragiske omstendigheter. Men minnet om både Lene Maria og Maria Annette lever nå videre og gir nytt liv til tusenvis av mennesker i Afrika. 

 

Reisen har vært lang, både i tid og avstand, og nesten like usannsynlig som utrolig. Da Lene Maria Bergum fra Namsos ble drept på Utøya i 2011, bare 19 år gammel, var den jevnaldrende venninnen Maria Annette Ofstad allerede svært svekket av en dødelig stoffskifte- sykdom.

– Tove, mor til Lene Maria, hadde Maria Annette i barnehagen. Hun oppdaget en dag at øynene til Maria skjelet. Det ble undersøkt, hun fikk briller, og vi tenkte ikke så mye mer over det, forteller Mariann Ofstad. Det hun ikke visste var at det var de første symptomene på Spielmeyer-Vogts sykdom. Maria fikk diagnosen da hun var ti år. Sykdommen angriper nervesystemet, og fører til gradvis svekkelse og død i ung alder.

– Lene Maria og Maria havnet i samme klasse på barne- og ungdomsskolen, og Lene Maria tok seg mye av henne. De ble gode venninner og fikk et veldig spesielt bånd, selv om Maria ble gradvis veldig syk, sier Mariann.

Da terrorangrepet på Utøya skjedde, var Maria på institusjon, fullstendig pleietrengende, og hadde mistet tale- evnen.

– Vi vet ikke hva hun oppfattet av det som hadde skjedd. Men en tåre trillet nedover kinnet hennes da vi fortalte at Lene Maria var død, sier Mariann.

Les mer:

Venninner i tykt og tynt

Maria Annette Ofstad og Lene Maria Bergum gikk i samme klasse og var venninner. Lene Maria døde på Utøya i 2011, bare 19 år gammel. To år senere døde Maria døde av langvarig kronisk sykdom. Nå lever minnene om begge venninnene videre - gjennom hver deres vannbrønn i Kenya.


SE BILDENE


Brønnåpning Lene Maria for Rent Vann i Kenya

Brønn nummer ni og ti er åpnet i Samburuland i Kenya, gjennom Lene Maria for Rent Vann. NA fulgte hele reisen gjennom sin lesertur.

 

Tragedien ble starten på fondet Lene Maria for Rent Vann, som samarbeider med Milgist Trust og Voss Foundation for å gi rent vann til det utsatte området helt nord i Kenya. Den første vannbrønnen i Samburuland i Kenya ble åpnet i februar 2013. I oktober samme år døde Maria Annette. I stedet for blomster i begravelsen, oppfordret familien til å støtte Lene Maria for Rent Vann.

– Det tror jeg Maria ville ha ønsket. Men vi ante ikke at responsen ble så stor og at hun skulle få en egen brønn, sier Mariann.

Nå er nær to millioner kroner samlet inn. I vinter sto brønnen i Maria Annettes navn ferdig. To dager før Mariann selv fikk se brønnen, var hun med på åpninga av den tiende og foreløbig siste vannbrønnen gjennom Lene Maria for Rent Vann, i nabolandsbyen Masikita Simiti, to mil unna.

– Dette har betydd veldig mye for oss, og hjulpet oss gjennom sorgen. Jeg håper det kan være til hjelp for Mariann også, sier Tove Bergum.

– Det finnes ingen mening i det som skjedde, men livet må gå videre. Det å se at folk her får vann og et nytt liv, gjør at jeg føler at jeg kan avslutte sorgen, sier Mariann Ofstad.


Les mer:

– Vi har oppfylt ønsket til Lene Maria

Da Tove og Arnulf Bergum skrudde på kranene på den første brønnen i Afrika og rent vann strømmet ut – ble dattera Lene Marias ønske om å utgjøre en forskjell oppfylt.