Siste dag i Barnas hus

Lukket porten for godt

Fredag ble et 75 år langt barnehage-kapittel i Namsos avsluttet. Da styrer Inger Flåt stengte porten utenfor Barnas hus etter endt arbeidsdag, var det for godt.

Historisk: Her er store og små som var til stede på siste dag i Barnas hus. Første rekke fra venstre: Cecilia, Aron, Viktor, Rumeysa, Ishak, Oliver, Kevin André og Karl Filip. Andre rekke fra venstre: Nathalie, Mio, Victor, Emmanuel, Doa, Osama, Amadeus og Natalie. Bak fra venstre: Gerd Aune, Ellen Hepsø, Esme Karadagi, Tove Kolberg, Liv Kristiansen, Hilde Viken, Inger Flåt, Margrete Trebostad og Ine Pettersen. 

Alt har en ende: Selv om det er vemodig, ser også Inger Flåt fram mot ei ny tid i en moderne barnehage. 

Åpnet i 1941: Barnehagen ble tatt i bruk under krigen. Blant de ungene som hadde tilhold der den gang var Dag Christiansen, Bjørn Bolkan, Kurt Bolkan, Sverre Sitter (med ryggen til), Ludvig Larsen, Øystein Kristiansen og Bjørn Lie. Bildet har vi fått låne av Øystein Kristiansen. 

arkiv

NAMSOS: – Jeg tenker at det er livets gang. Noe kommer og noe går, sier Flåt.

Barnas hus var en gave fra Sverige under krigen, og barnehagen ble tatt i bruk i 1941.

Helt fram til midten av 1970-tallet var Barnas hus byens eneste barnehage.

Nå er det slutt – på tirsdag møter ungene opp til byens splitter nye barnehage på Solvang.

Veldig vemodig

For noen av de ansatte var fredagens arbeidsdag så vemodig at de ikke ville snakke med NA.

– Selv var jeg inne på tanken om å søke meg over til noe annet da nedleggelsen av Barnas hus ble vedtatt. Men jeg er jo så glad i dette yrket, og når jeg ser hva som venter oss på Solvang, blir jeg ydmyk. Det er blitt kjempebra, sier Flåt.

Det gamle huset i Thomebakken er ikke veldig praktisk innrettet med tanke på formålet; å drive barnehage med mellom 30 og 40 unger.

– Men vi har likevel hatt gode arbeidsvilkår her, i et hus med sjel, til tross for midlertidige arbeidsplasser, trekkfulle vinduer, en utfordrende bakke vinterstid og liten parkeringsplass. Uteområdet her er givende for ungene, men jeg vil berømme de som har planlagt den nye barnehagen og fått laget et uteområde som også vil gi barna gode muligheter til å boltre seg på, sier Flåt.

Barna gleder seg

– Preges barna av at det er siste dag?

– Nei, de har vært på besøk på Solvang de også – og ser ut til å glede seg. Ungene har ikke de samme sterke følelsene knyttet til Barnas hus som flere av de ansatte – som tross alt har vært her i 30 år.

– Blir det noen markering?

– Nei, ikke annet enn at det er noen skolestartere som har sin siste barnehagedag, og som derfor har med kake, sier Flåt som selv har snart 20 års fartstid i barnehageinstitusjonen i Namsos.

Tirsdag åpner lederen et nytt barnehagekapittel i byen, når hun tar i mot ungene og deres foreldre til første dag i Solvang barnehage.