Walisisk velvære

Wales befinner seg litt under radaren for ferierende nordmenn flest. Men det er det ingen grunn til. Halvøya har nemlig mer enn et godt fotballag å by på.

MIDDELHAVSBY I WALES: Fra Festival No. 6, som hvert år i begynnelsen av september arrangeres i den middelhavsinspirerte turistbyen Portmeirion i Nord-Wales. 

arkiv

Mektige naturopplevelser og nyoverhalte, hyggelige byer gjør Wales til en sikker vinner, selv for dem som ikke har den minste interesse for fotball.

– For de fleste nordmenn er Wales dessverre en glemt del av Storbritannia. Men regionen er faktisk en perle, med mange frodige daler og åser. Den walisiske lands- bygda er et ultimat reisemål i seg selv, mener førstelektor ved Universitetet i Agder og Storbritannia-kjenner, Jan Erik Mustad.

Sammen med lektoren har vi funnet sju gode grunner til å legge neste ferie til Wales:


1. Snowdon og Snowdonia


Snowdonia er en nasjonalpark i Nord-Wales. Der ruver Snowdon, det høyeste fjellet i Storbritannia sør for det skotske høylandet. Med sine 1085 meter over havet er Snowdon et av de beste utsiktspunktene på De britiske øyer. Det er flere veltråkkede stier opp til fjelltoppen, blant annet fra tettstedet Llanberis. Derfra kan man også ta Snowdon Mountain Railway, som består av én togvogn som blir skjøvet oppover fjellsiden med enten et diesel- eller et damplokomotiv.

Fra siste stasjon er det bare 21 meter opp til Snowdons topp. Snowdonia National Park dekker mer enn 2.000 kvadratkilometer, for det meste åpne og grønne landskap. Blant fjell, daler, jorder og innsjøer ligger det også noen gamle og vakre slott, eksempelvis Dolwyddelan og Dolbadarn.

www.eryri-npa.gov.uk , www.visitsnowdonia.info og www.snowdonrailway.co.uk

FJELLTOGET: Snowdon Mountain Railway går mellom Llanberis og fjelltoppen Snowdon i nasjonalparken Snowdonia. 

 

2. Brecon Beacons


Denne nasjonalparken og fjellkjeden i Sør-Wales er mest kjent for sine mange fossefall. Blant dem er Sgwd yr Eira (som betyr «foss av snø») og Henrhyd Falls, to fosser man kan vandre på baksiden av. Nasjonalparken, som beskyttes av den private non-profit-organisasjonen National Trust, består i likhet med Snowdonia av grønnkledde fjell og daler, med tilhørende fugle- og dyreliv. I selve parken ligger også den lille, fine landsbyen Brecon, som blant annet huser en gammel katedral.

Fra Brecon gjennom Brecon Beacons og til stedet Abergavenny kan man vandre den to dager lange Super Challenge Walk, en vandrerute reiseskribenten Mark Rowe er opphav til. Ellers kan du gå den langt kortere turen kalt Four Falls Walk, som inkluderer fossen Sgwd yr Eira og grotter elvevann fosser ut fra.

www.breconbeacons.org og www.nationaltrust.org.uk


3. Portmeirion, med festival

MIDDELHAVSBY I WALES: Fra Festival No. 6, som hvert år i begynnelsen av september arrangeres i den middelhavsinspirerte turistbyen Portmeirion i Nord-Wales. 

 

I 1925 begynte arkitekten Sir Clough Williams-Ellis arbeidet med å bygge en middelhavsinspirert by ved kysten nord i Wales. 50 år senere sto den ferdig. Med fargerike bygninger, piazza, parker og fontener kan Portmeirion minne om den lille, italienske kystbyen Portofino i Italia. På 1960-tallet var Portmeirion kulisse for TV-serien «The Prisoner», der stedet bare gikk under navnet «The Village». Portmeirion er i dag en turistby, og man må betale for å komme inn (cirka 125 kroner for voksne).

Men siden 2012 har det også vært en annen grunn til å besøke byen: Festival No. 6. Denne kunst- og musikkfestivalen finner i år sted fra 1. til 4. september, blant annet med artister som Belle & Sebastian, Grace Jones, James, Badly Drawn Boy, British Sea Power, Stornoway og Natalie McCool.

www.portmeirion-village.com og www.festivalnumber6.com


4. Det stygge huset


Wales har mange av de smale og vakre bilveiene vi kjenner igjen fra britiske TV-serier, gjerne med steingjerder på begge sider av veien eller langs relativt flate, treløse og høytliggende lyngheier. Begge variantene er med i The Telegraphs kåring av Wales mest naturskjønne kjøreturer. Blant disse er Black Mountain Road, som går gjennom en bit av Brecon Beacons. Ifølge The Telegraph er dette de mest minneverdige åtte kilometerne du kan kjøre, uansett land. Blant de andre kjøreturene som nevnes er langs A5 fra Chirk til Bethesda (cirka 85 kilometer), i vilt og vakkert landskap gjennom Snowdonia.

På denne turen anbefales det at man stikker innom Ty Hyll, også kalt «The Ugly House», i nærheten av Swallow Falls. Ty Hyll har blant annet kafe (Pot Mêl Tearoom) med lokale spesialiteter, samt biereservat.

www.theuglyhouse.co.uk og http://bit.ly/1L5BM0S

PEMBROKESHIRE: Det er mange fine kystbyer i Wales. Dette er fra South Beach i Tenby, som ligger i Pembrokeshire Coast nasjonalpark. 

 

5. Pembrokeshires kyststi


Pembrokeshire Coast er enda en nasjonalpark – den eneste i Storbritannia med nasjonalparkstatus fordi den ligger langs en spektakulær kyststrekning. Her er flere fine kystbyer, som det også er andre steder i Wales. Pembrokeshire utgjør den sørvestlige delen av Wales, en halvøy som stikker ut i havet mot Irland. Vikingene oppsøkte området, noe blant annet øynavnene Skomer og Skokholm vitner om.

Langs hele kysten går en 300 kilometer lang kyststi: The Pembrokeshire Coast Path National Trail. Man kan gå hele veien, eller oppsøke deler av den, for eksempel ruteafra Broad Haven til Martin's Haven (17,7 kilometer). Det er to andre National Trails i Wales: Offa's Dyke Path (langs grensa mellom Wales og England) og Glyndwr's Way (i Midt-Wales).

www.nt.pcnpa.org.uk og www.pembrokeshirecoast.org.uk


6. Swansea City A.F.C.


Det er ikke til å komme forbi at Wales, som England og Skottland, har en lang fotballtradisjon, og har fostret spillere som Ian Rush, Ryan Giggs og Gareth Bale. Etter 29 år med walisisk fravær fra engelsk fotballs øverste nivå, klarte Swansea City å rykke opp til Premier League i 2011.

Og ikke minst har landslaget overrasket alle med sin sterke prestasjon under årets EM.

www.swanseacity.net

PREMIER LEAGUE: Mange nordmenn reiser til England for å se fotball, noen drar til Swansea for å se Swansea City. Her jubler Swanseas spanjol Angel Rangel (nærmest stolpen) etter at laget hans scoret mot West Ham på Liberty Stadium i januar i år. 

 

7. Byliv i Cardiff


Cardiff, walisernes hovedstad, regnes for å være den mest engelske, livlige og moderne av byene i Wales. Med tanke på byaktiviteter – som shopping og uteliv, museer, slott og andre landemerker – kan den måle seg med de andre mellomstore byene i Storbritannia. Middelalderslottet Cardiff Castle har lenge vært byens stolthet, mens Millennium Stadium er blant de nyeste tilskuddene. Stadionet åpnet i 1999, har 74.500 seteplasser og skal være arena for Champions League-finalen 3. juni 2017.

I Cardiff ligger også St. Fagans National History Museum, Wales mest besøkte museum, som i 2011 ble kåret til Storbritannias beste turistattraksjon av magasinet «Which?». Ellers er det verdt å nevne Cathays Park, der man blant annet finner Cardiff City Hall, National Museum Cardiff og flere av universitetets fakulteter.

www.visitcardiff.com og www.wikitravel.org/en/Cardiff