Klar til jakta?

Jaktsesongen er like om hjørnet og vi bør rette oppmerksomheten mot vår hardtarbeidende firbeinte kompis.

FOTO: NTB SCANPIX 

arkiv

NAMSOS: Det krever mye energi å holde seg i toppform. Oppforing av jakthunden skal starte i god tid og skje gradvis. Bruk et tørrfor av god kvalitet som basis, og bland inn høyenergifor gradvis. Mange leverandører har et alternativ for jakthunden som har optimal ernæring for vedvarende og krevende aktiviteter. Gi gjerne to måltider per dag både før og gjennom jaktperioden.

Påse vanntilgang, vanligvis ikke et problem i Namdalen, men det kan bli varmt og tørt på fjellet.

Legg inn en pause for hvile og mat. Skader skjer lettere når man er sliten og blodsukkeret er lavt. Unngå et stort måltid, men litt lettfordøyelig mat med høyt kaloriinnhold gjør underverker. Dyreklikker har flere varianter spesialkost som egner seg ypperlig til dette. De er både lett i vekt og tar lite plass.


Skader på jakt


De vanligste skadene er gnagsår, potesår, kloskader og kuttsår. Sjekk over hunden regelmessig, spesielt rundt armhule og poter.

Fare for muskel og seneskader minskes ved gradvis opptrening av hunden før jaktstart. Sørg for at du har telefonnummer til veterinærvakt dit du skal. Kontakt din lokale veterinær for råd på mindre akutte ting. Et lite førstehjelpsskrin er lurt å ha, og det bør inneholde en saks til å klippe bort pels rundt sår, desinfiserende sårrens, bomull for å vaske med og til å legge mellom tærne hvis poten må bandasjeres og bandasje. Med godt tilsyn og pleie i en tidlig fase vil hunden komme seg raskere tilbake på jakt.


Ta hensyn til senior


Det er mange spreke eldre jakthunder der ute og med sin erfaring er de gode jaktkamerater. Når hunden blir eldre, vil slitasje i ledd være mer vanlig men viser seg ofte ikke før aktiviteten økes. Slike hunder er like ivrige og legger ut i høyt gir som før, men orker kanskje mindre og kan bli stive eller halt etter turen. Særlig merkbart er dette etter hvile. Små tiltak kan hjelpe mye. Gjør turen litt kortere eller legg inn hviledager ved lange opphold på fjellet. Ta kontakt med din veterinær for en helsesjekk før jakta om du har en hund i faresonen. Det finnes gode råd og rimelige behandlinger som kan legge til rette for en optimal tur for den erfarne jaktkameraten.TRINES TIPS

  • Start gradvis oppforing med høyenergifor nå.
  • Ta med porsjonspakker med lettfordøyelig næring til pausen.
  • Ta med et førstehjelpsutstyr for kutt- og poteskader.
  • Ta en seniorsjekk hos veterinær før jaktstart.