– Det er noe helt eget med Namsosmartnan

Bildetekst Bildetekst Bildetekst 

arkiv

NAMSOS: Han sitter heime i Oppdal. Sommerhalvåret bruker han til å turnere med bandet sitt, og han spiller for feststemte nordmenn over hele landet. Når kulda kommer, trekker han sørover til Gran Canaria. Men under martnasfesten lover han at det skal bli sydentemperaturer under årets martnasfest.

– De fleste har en eller annen gang vært på fest akkompagnert av Terje Tysland på scenen. Hvis det er noen som kommer førstereis til martnasfesten – hva kan de forvente seg?

– Jeg reiser rundt med det faste bandet mitt, med blant andre Daniel Viken på gitar og Terje Grande på keyboard. Det som er litt morsomt nå, er at jeg har forsterket dette bandet litt. Jeg har fått med meg ei jente fra Oppdal som både synger og spiller fløyte. Jeg var på utkikk etter noen som kunne synge sammen med meg. Så kom jeg over Heidi. Og til alt overmål spiller hun fløyte i tillegg. Nå mangler jeg nesten bare mandolin for å få fullt Prudence-sound på det, sier Tysland og ler.


" Det skjedde så mye før i tida, så jeg husker ikke hva som skjedde når.

Terje TyslandHan debuterte i rampelyset i 1969 med Prudence, og spilte der til de ble oppløst i 1975. I 1977 ga Tysland ut sin første soloplate, «Stakkars klovn». Siden den gang har han skrevet låter jevnt og trutt. Aller første gang han sto på scenen under Namsosmartnan var med Prudence på starten av 70-tallet. For noen dager i året var Festplassen i Namsos verdens navle, og han innrømmer at det var stort for en gjeng med unggutter å stå foran det store folkehavet. Nå, godt over 40 år senere, er det like stort for Tysland å entre scenen.

– Det er bestandig spesielt å spille i Namsos. Nå har jeg turnert rundt i landet i sommer, så spiller jeg heime i Oppdal uka før. Jeg avslutter det hele i Namsos. Da er jeg kommet heim. Jeg føler hele tida at jeg må få en tur til Namsos ved jevne mellomrom. Nå får jeg muligheten til det, sier Tysland.

Månedene han tilbringer i Arguineguin på Gran Canaria består ikke av late dager, her går tida mye i å skrive nye låter.

– Det går kontinuerlig. Jeg skriver låter hele tida. Det kommer mye musikk for tida. Det skal være sikkert, forteller han.


" Jeg føler hele tida at jeg må få en tur til Namsos ved jevne mellomrom.

Terje TyslandTravle dager i studio


– Har du noen nye utgivelser på trappene nå?

– Jeg kan ikke røpe så altfor mye, men jeg har fryktelig mye på beddingen. Jeg er slikt stilt at jeg har studio heime, og nå har jeg vel rundt 17 ferdig innspilte låter. Det gjelder bare å finne rett utgivelsesform i disse digitale dager, sier Tysland.

Oppvarminga til Namsosmartnan tar han som nevnt uka før, heime på tunet i Oppdal. «Hjemme te'n Terje» er en slags minifestival og sammenkomst for venner og inviterte, som i 2014 markerte tiårsjubileum.


LES OGSÅ:

Vil føre musikkarven videre

– Jeg har et mål om å ta arven til Åge Aleksandersen og Terje Tysland videre. Jeg vil bli det neste store som kommer fra Namsos, sier Kent Aune. For å få det til, skal han starte med å trollbinde publikum under martnasfesten.

 

Spesielt


– Har du noen minner fra Namsosmartnan som stikker seg spesielt ut?

– Nei, det vil jeg ikke si. Det skjedde så mye før i tida, så jeg husker ikke hva som skjedde når. Det er bestandig spesielt med martnan. Nettopp på grunn av minnene fra barndommen. Når høstmørket kommer sigende, blir det ei spesiell stemning over det hele Det er ungdomstida mi, og det var her jeg hadde min første forelskelse. mener Tysland.

– Hva kommer du til å servere fra scenekanten?

– Det vil bli et tverrsnitt av alt jeg har gjort de siste årene. Dette er noe vi alle gleder oss veldig til.

LES OGSÅ:

Skal få fart på dansefoten

Casino Steel og Becca vil bidra til at det blir høy dansefaktor under årets martnasfest.