– Målet er å vinne

Nytt bremsesystem skal på plass, dekkene skal få seg ei overhaling og et nytt strøk maling skal påføres. Ingenting er overlatt til tilfeldighetene når Christian og Stian Flaten gjør seg klar til årets olabilløp.

1 Stian (til venstre) og Christian Flaten overlater ingenting til tilfeldighetene. Her gjennomgår olabilen ei full overhaling. 2 – Vi håper selvfølgelig at vi vinner, sier brødrene. 3 Her er Christian og Sanna Sævik under fjorårets løp. Sanna blir ikke med i år. 4 Stian viser hva som feiler styringsmekanismen. 

Bildetekst 

arkiv

SÆVIK: Torsdag ettermiddag er dagen kommet. En lang periode med planlegging nærmer seg slutten. Christian (13) og Stian Flaten (11) har forberedt seg godt. Nå skal de vise hva både de og olabilen er god for. Denne dagen har de ventet lenge på.

Brødrene har vært trofaste deltakere på olabilløpet i flere år. For tre år siden bygde de doningen som nå gjennomgår ei full overhaling før den skal dundre ned bygatene.

– Det aller artigste er jo å kjøre fort, for så å kollidere i dekkene som er lagt fram etter mål, forteller Christian (13) med et lurt smil.

– Men du bruker jo aldri bremsene. Du er helt gal, kommer det fra broren Stian (11).


Nøye med utstyret


Heime på gårdstunet står olabilen. Den består av to sykler som er sveiset sammen, og mellom syklene har de snekret sammen en cockpit med plass til to.

– Nå holder vi på med å få i stand bremsesystemet. Vi har byttet dekk og de nye dekkene er litt for små. Derfor må vi finne ei lur løsning på det, forklarer Stian og viser på olabilen hva som er problemet.

– Bilen må også få et strøk maling, legger Christian til og river et solid flak maling fra bilen.


"Men du bruker jo aldri bremsene. Du er helt gal.


Stian Flaten (11) om kjøringa til broren Christian (13)En gammel låve har faren omgjort til garasje og bilverksted. Her har guttene fritt spillerom til å gjøre de nødvendige endringene på olabilen. Stian legger seg ned for å se nærmere på styringsmekanismen, som også har fått litt hard medfart sist bilen var ute på kjøretur. Med kontante, men nøyaktige bevegelser skrur han til med millimeters presisjon. Dette er ikke første gang han mekker på bilen som skal ta han og broren til topps i årets konkurranse. Christian tar en runde og strammer til dekkene. Han ser også svært nøye over at alt er som det skal, slik at det ikke kan komme noen uforutsette problemer når løpsdagen kommer.


Kjapp doning


– Vi brukte kanskje et halvt år på å bygge bilen. Pappa hjalp litt til med sveising, men det fikk vi også prøve oss på. Det ble brukt en del ettermiddager. Også etter at vi var ferdige. Da måtte vi gjøre noen forbedringer av og til, forklarer de.

Brødrene har vært ganske så suksessrike med den svarte lynvingen. To ganger har de stått øverst på pallen og de har innkassert flere andreplasser i tillegg.

– Det er jo veldig morsomt å være med på løpet. Vi tror nok at det kommer en del folk i år. Vi håper i alle fall det, sier begge brødrene.

Det er NMK Namdal som står for gjennomføringa av olabilløpet, og også i år håper de at så mange som mulig melder seg på. Brødrene Flaten er i alle fall klare i sin sak. De skal være med, med en olabil som det ikke skal være noe å utsette på.


" Det aller artigste er jo å kjøre fort, for så å kollidere i dekkene som er lagt fram etter mål.

Christian Flaten
– Hva gjør at dere melder dere på hvert år?

– Det er jo veldig morsomt. Så er det selvfølgelig artig å vinne, sier de og ler – før de går inn i garasjen igjen for å fortsette med jobbinga på olabilen.